Nieuws

Peter Mangnus aan de start met bijzondere auto

Veertig jaar geleden werd meervoudig Nederlands rallykampioen Jan van der Marel de allereerste winnaar van de Hellendoorn Rally. In 1982 reed Van der Marel met een in die tijd zeer succesvolle Talbot Sunbeam Lotus naar de zege. In de komende 40e Eurol Hellendoorn Rally zal Peter Mangnus met een identieke auto de historie laten herleven als hij aan de start staat in de klasse met nog veel meer bijzondere klassieke rally auto’s.

Het publiek bij de Nederlandse rally’s wordt de laatste jaren getrakteerd op een prachtig deelnemersveld in de historische rallyklasse en weet dat te waarderen, getuige de enthousiaste reacties langs de klassementsproeven! De coureurs maken er een waar spektakel van en komen aan de start met legendarische auto’s. Tijdens de Eurol Hellendoorn Rally zal het publiek kunnen genieten van deze klasse, die 45 minuten voor de hedendaagse rallykanonnen van start gaat.

Wat kan men verwachten van de Historic Eurol Hellendoorn Rally? Smaakmakers uit de jaren ’80 zoals de Lancia Delta Integrale, Ford Escort, Opel Manta, BMW 3.0 CSL en Audi quattro zullen op vrijdag 16 september rond 19:00 uur van het startpodium in het centrum van Hellendoorn rollen. En dan natuurlijk de indrukwekkende Talbot Sunbeam Lotus. Een merk dat niet meer bestaat, maar dat in de jaren ’80 succesvol in de rallysport was met de voor Groep B gehomologeerde achterwielaangedreven auto, voorzien van een viercilinder 2.174 cc motor die zo’n 250 pk levert. In 1981 behaalde het Engelse merk Talbot de wereldtitel bij de constructeurs, dankzij fabrieksrijders als Stig Blomqvist, Henri Toivonen, Guy Frequelin en Russell Brookes. Eind 1980 scoorde Talbot al een fantastisch resultaat door met Henri Toivonen de Lombard RAC Rally te winnen, terwijl teamgenoten Guy Frequelin (3e) en Russell Brookes (4e) het succes completeerden.

In Nederland en België kwam Jan van der Marel 14 keer in actie met de Talbot Sunbeam Lotus en behalve in Hellendoorn won Van der Marel ook in de BP-SAS Rally van 1982. Met de vijfde plaats in Ieper liet Van der Marel zien ook in het Europees Kampioenschap goed mee te kunnen komen. Sinds 1984 (!) heeft Peter Mangnus al 30 rally’s betwist met de Talbot Sunbeam Lotus en in Hellendoorn zal hij dit jaar voor het eerst aan de start staan met deze bijzondere auto! Mangnus reed nog niet eerder een volledig seizoen, maar daar kwam dit jaar verandering in: en nu staat hij aan de vooravond van ’Hellendoorn’ aan de leiding van het Nederlands Historisch Rally Kampioenschap!

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed