Nieuws

Titelstrijd in GR Yaris Challenge gestreden

Door zijn vierde zege op rij eiste Yannick Vrielink de titel op in de GR Yaris Challenge. Met een prachtige tiende plaats in het algemeen klassement van de sterk bezette Eurol Hellendoorn Rally was Vrielink zijn vijf concurrenten in de challenge te snel af. Maar niet alleen Vrielink wist de elementen te trotseren, ook de andere Yaris-coureurs beleefden veel plezier aan Nederlands bekendste rally.

De deelnemers aan de GR Yaris Challenge verrasten de tienduizenden bezoekers aan de Eurol Hellendoorn Rally met hun spectaculaire doorkomsten en snelle tijden. In het uitermate sterke deelnemersveld van 90 teams waren de GR Yaris-equipes vaak in de top-20 van de uitslagentabellen te vinden, met als uitschieter Yannick Vrielink. Vrielink behaalde zijn vierde achtereenvolgende overwinning en liet zo geen twijfel over zijn welverdiende titel. Achter Vrielink was lange tijd Eduard Eertink de tweede Yaris-rijder in de rangschikking, op de 17e plaats overall, voordat hij in Ypelo, vlak bij zijn woonplaats Wierden op de 14e klassementsproef van de weg raakte. Hij moest de strijd staken. HP Meilink eiste zo de tweede plaats op voor Niek Oude Luttikhuis. Roel van der Zanden (4e) en Jan Roenhorst (5e) zorgden ervoor dat de betrouwbaarheid van de GR Yaris weer werd onderstreept; want de Eurol Hellendoorn Rally werd mede door de wisselende weersomstandigheden door vrijwel alle deelnemers als lastig gekwalificeerd.

De Eurol Hellendoorn Rally telde 16 klassementsproeven. Grote trekpleister was Jos Verstappen, maar de overall zege ging naar de Franse topcoureur Stéphane Lefebvre, op de voet gevolgd door Hans Weijs, de initiator van de GR Yaris Challenge! De volgende en laatste ronde van het Nederlands Rallykampioenschap en dus ook van de GR Yaris Challenge is de Rocar-Tech Twente Rally, op zaterdag 15 en zondag 16 oktober.

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de Eurol Hellendoorn Rally

1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
“Ik ben superblij,” aldus de eerste kampioen in de GR Yaris Challenge. “Het is mijn tweede volledige seizoen en dan al een cup winnen en vooraan meedoen in het NK. Hellendoorn is mijn thuisrally en daar wil je nog meer presteren dan ergens anders. Er waren zoveel sponsoren, vrienden en kennissen aanwezig, zij zorgen echt voor dat extra steuntje in de rug. De auto liep goed, eigenlijk ging deze rally alles goed. Ik ben erg tevreden!”

2. HP Meilink/Rijanne Rietveld-Abbink
HP Meilink was kort maar krachtig in zijn evaluatie: “Het was mooi!” Om er meteen aan toe te voegen dat hij zich reuze had geamuseerd: “Vooral toen het wat natter en gladder werd (op zaterdag) was het erg leuk met de Yaris, die zich dan gemakkelijk door de bochten laat ‘driften’. Met Rijanne als navigator ging het ook goed, al ben ik met haar wat voorzichtiger dan met Tim…” Of er een vervolg in zit met de Yaris? “In de toekomst zou dat best kunnen, maar dat is nu nog te vroeg om iets van te zeggen.”

3. Niek Oude Luttikhuis/Willem Vissenberg
Niek Oude Luttikhuis moest op zoek naar een andere navigator vanwege goede doelen verplichtingen van Wilbert van den Burg. In Willem Vissenberg vond Niek een waardig vervanger: “Willem is een top-navigator, bereidt alles minutieus voor en verraste mij met tips & tricks voor de pace notes. Vrijdagavond betaalde zich dat nog niet uit, omdat ik in het donker na ons ‘uitstapje’ in de GTC het zelfvertrouwen miste, maar zaterdag heb ik kunnen genieten van de on-Nederlands mooie proeven.”

4. Roel van der Zanden/Gijs Boom
“Eindelijk weer gewoon een rally met Gijs aan mijn zijde,” zegt Roel van der Zanden. “Dat heb ik wel gemist – en niets ten nadele van de anderen – maar ik wil graag bouwen aan het vertrouwen en dat lukt beter met een vaste navigator. De auto staat nu op punt, alleen de zitpositie kan nog iets beter. We hadden ook een nieuwe lichtbak, waardoor we in het donker beter zicht hadden en dat was hard nodig, want de proeven in Hellendoorn zijn listig. We zijn tevreden, want we hebben plezier gehad.”

5. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
Twee keer in een greppel? “Tsja, dat kan gebeuren. Ik heb de GTC natuurlijk niet gereden en had dus al lang niet meer achter het stuur van de GR Yaris gezeten. En dat brak zich op bij de allereerste proef op vrijdag. En zaterdag was blijkbaar een lastige situatie op Ypelo, want op dezelfde plek gingen Eertink en Ten Vregelaar er ook af. Ik had het geluk dat de omstanders mij snel weer op ‘het droge’ kregen en ik de weg kon vervolgen. Maar we hebben het toch reuze naar ons zin gehad,” aldus Jan Roenhorst.

Opgave :

Eduard Eertink/Bart van Heun
Opnieuw koos Eduard Eertink ervoor om met de GR Yaris te rijden, na zijn ‘test-event’ in de Vechtdal Rally: “In mijn thuisrally wilde ik uiteraard ‘shinen’, maar aanvankelijk kreeg ik de snelheid er nog niet helemaal in. Toen we de juiste afstelling hadden gevonden was ik misschien iets te gretig en gleden we van de weg en in een slootje. We hadden geen schade, maar konden er op eigen kracht niet uitkomen. Jammer natuurlijk, maar we kijken alweer vooruit, want dit smaakt naar meer!”

Uitslag Eurol Hellendoorn Rally – GR Yaris Challenge:

 1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
 2. HP Meilink/Rijanne Rietveld-Abbink
 3. Niek Oude Luttikhuis/Willem Vissenberg
 4. Roel van der Zanden/Gijs Boom
 5. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen

Opgave:       Eduard Eertink/Bart van Heun

Stand GR Yaris Challenge na 4 wedstrijden:

 1. Yannick Vrielink, 120 punten
 2. Roel van der Zanden, 72
 3. Jan Roenhorst, 55
 4. Niek Oude Luttikhuis, 50
 5. HP Meilink, 28
 6. Eduard Eertink, 25
 7. Michiel Becx, 23
Tekst: Press release
Foto's: Niek Bakker
RSS News Feed