Nieuws

ten Brinke valt aan in duinen

In de zwaarste duinenetappe van de Dakar Rally 2020 kozen Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul vol de aanval in hun Toyota Hilux. Na 379 kilometer pushen hoefde de Toyota-equipe uit de lage landen alleen drie Dakar winnaars voor zich te dulden. Het bracht een vierde plaats in het dagklassement én een stijging in het algemeen klassement: van zeven naar plaats 6!

Deel twee van de marathonetappe van Shubaytah naar Haradh zullen de deelnemers niet snel vergeten. “Wát een lastige duinen vandaag. Hoog en met lastige afstappen. Tom en ik hebben heel wat klappen te verduren gehad”, vertelt Bernhard ten Brinke over de elfde Dakar etappe in Saudi-Arabië. Gestart als zesde kozen de Nederlandse coureur en zijn Belgische navigator meteen de aanval.
 
Al vanaf het eerste waypoint klokten Bernhard en Tom top 3 tijden in de lange duinensectie van liefst 80 kilometer. “Onderweg moesten we ons voortdurend aanpassen. We begonnen met harde duinen, maar later waren ze heel zacht van structuur.” Ondanks de serieuze beproevingen kende de Toyota equipe een probleemloze dag.
 
“Ik durf wel te zeggen dat we een foutloze stage hebben gereden. Tom heeft perfect genavigeerd, de Hilux deed het perfect en ikzelf heb ook geen fouten gemaakt. We zijn over de proef gevlogen.” In het dagklassement volgden Bernhard en Tom kort achter drie Dakar winnaars: Stéphane Peterhansel, die de dagzege pakte, Toyota-teamgenoot Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz.
 
Bovenop de imponerende vierde plaats (op 10min14 van Peterhansel) volgde zo’n driekwartier na hun finish een nog een veel mooiere beloning voor de aanvalsdrift: Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul passeerden Orlando Terranova in het algemeen klassement. De Toyota-equipe met startnummer 307 stijgt door naar de zesde plaats algemeen! “We hebben gepusht om verder naar voren te rijden in het algemeen klassement. We zijn heel blij dat ons plan vandaag is geslaagd”, aldus een trotse Bernhard ten Brinke. 
 
Carlos Sainz gaat nog altijd aan de leiding in het autoklassement van de Dakar Rally 2020. Bernhard en Tom volgen op plek 6 op 1u17:50. Morgen wacht de laatste etappe van de rally: een afwisselde special stage naar Qiddiya over 374 km, waarbij navigeren opnieuw heel belangrijk zal zijn.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed