Nieuws

SS11: Prachtige etappe met pittige duinen

HARADH - Martin van den Brink heeft de Renault Sherpa veilig in de handen van de serviceploeg afgegeven. In de elfde etappe stond alles in het teken van heel houden en uit de problemen blijven. De mannen van Mammoet Rallysport kweten zich uitstekend van hun taak en eindigden, zonder noemenswaardige problemen, als negentiende.

De elfde etappe in de Dakar Rally vormde het tweede deel van de marathon etappe. Het eerste deel werd woensdag vroegtijdig afgebroken. Helikopters konden de lucht niet meer in en de veiligheid kwam daarmee in het gedrang. De organisatie brak terecht de proef af. In het marathon-bivak kregen de rijders geen hulp van hun vertrouwde helpers. Eventuele schade en onderhoud moest door de rijders worden verricht. ,,We hadden geen grote technische problemen,’’ aldus Martin.

De Harskamper en zijn co-piloten konden zodoende op tijd gaan rusten. Al viel het niet mee om goed te slapen in het bivak in Shubaytah. ,,Er stond een grote tent met allemaal bedden. Daar sliepen alle rijders. Het was uitstekend geregeld. Maar echt goed slapen was lastig. Het was één grote snurk partij.’’

Vanochtend begonnen Martin, Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink als vijftiende aan de etappe over 379 kilometer. ,,Het was een etappe met mooie en hoge duinen. Het lastige was dat het zand erg zacht was. Wij zijn er redelijk goed doorheen gekomen. We hebben één keer vast gestaan. We konden ons zelf redden met behulp van de luchtkussens onder de truck. Verder zijn we niet in de problemen geweest,’’ aldus een tevreden Martin.

'Becx overeind geholpen in belang van Janus'
In de slotfase van de rit naar het biak in Haradh hielpen de mannen van Mammoet Rallysport nog hier en daar een andere deelnemer. ,,We hebben Michiel Becx van Team De Rooy overeind geholpen. De Iveco lag op de zijkant. Voor ons maakte het vandaag niets meer uit. We hadden niets meer om te winnen. Wij hebben Becx geholpen om hem in de buurt van hun kopman Janus van Kasteren te kunnen houden.’’
Van Kasteren klom vandaag een plaatsje in het klassement (van zeven naar zes) omdat één van zijn concurrenten ook problemen had om door de duinen te komen. De equipe van Mammoet Rallysport was er getuige van. ,,Ales Loprais lag ergens in een duinpannetje. Wij zijn daar ook gestopt en hebben gekeken wat we konden doen. Maar voor ons was het niet mogelijk om hem daaruit te halen.’’

De Rus Andrey Karginov pakte vandaag de draad weer op en won de etappe zoals zo vaak in de afgelopen twee weken. De Kamaz-rijder werd op de voet gevolgd door zijn teamgenoten. Sotnikov, Shibalov en Nikolaev brachten de dominantie van Kamaz vandaag opnieuw overduidelijk in beeld. In het klassement heeft Karginov bijna 40 minuten voorsprong op Shibalov. Siarhei Viazovich mag (waarschijnlijk) als derde naar het podium. De Wit-Rus in de Maz heeft na elf etappes een achterstand van 1 uur 52 minuten en 14 seconden.

Laatste ritje niet onderschatten
Martin, Wouter en Mitchel maken zich nu op voor het slotakkoord in Saoedi-Arabië. De laatste etappe (374 kilometer) is echter nog wel een pittige rit die niet onderschat mag worden. Naast zand en toch nog een paar stevige duinen is er ook volop werk aan de winkel voor de navigator. ,,We onderschatten het zeker niet. Vanavond zullen we in het bivak alles optimaal voorbereiden om morgen de laatste etappe te kunnen volbrengen,’’ aldus Martin.

Showproef om trofee van Qiddiya
Na de officiële finish in Qiddiya volgt de ceremonie op het podium. Voorafgaand aan de huldiging van de rijders die de finish van de Dakar Rally 2020 hebben gehaald is er een zogenaamde showproef. In een special van 20 kilometer strijden alle deelnemers per categorie om de winst en de bijbehorende trofee van Qiddiya. De eerste auto’s en trucks starten vrijdagochtend om 8.20 uur. In Nederland is het dan 6.30 uur. De verwachting is dat voor het middaguur de mannen van Mammoet Rallysport hun missie hebben volbracht. 

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed