Nieuws

Ogier pakt onwaarschijnlijke Safari Rally overwinning

Sébastien Ogier pakte zondagmiddag een onwaarschijnlijke overwinning in de Safari Rally Kenya, nadat de dromen van leider Thierry Neuville waren verbrijzeld evenals de ophanging van zijn auto.

Toen Neuville zijn Hyundai i20 tijdens eerste klassementsproef van zondag uitschakelde nadat hij een rots had geraakt en de rechter achterdemper had verpletterd, moest de Fransman wel profiteren.

Hij degradeerde Toyota Yaris-teamgenoot Takamoto Katsuta in de voorlaatste etappe door de slopende vierdaagse Afrikaanse klassieker met 21,8 seconden te winnen bij de terugkeer van de Safari rally in het FIA World Rally Championship na een afwezigheid van 19 jaar.

Ogier klom op vanaf de zevende plaats nadat hij vrijdag zelf problemen had met de ophanging. Zijn vierde overwinning in zes ronden breidde de voorsprong van de zevenvoudig kampioen uit tot 34 punten halverwege het seizoen.

"Na onze problemen op vrijdag hadden we een heel goed weekend, een heel goed tempo", zei Ogier. “Het was een geweldige ervaring om hier te zijn. De steun die we kregen van de lokale bevolking was ongelooflijk. Het is misschien wat korter dan vroeger, maar de uitdaging is nog steeds erg zwaar.”

De Safari maakte zijn reputatie als een van 's werelds iconische motorsportevenementen waar. Rotsachtige en zanderige grindpaden rond Lakes Naivasha en Elmenteita in de Great Rift Valley vormden een meedogenloze test, terwijl adembenemende landschappen, exotische dieren in het wild en enthousiaste lokale bevolking Afrika op zijn best uitbeeldden.

Neuville had alle etappes op twee na geleid tot zijn voortijdige ondergang, de derde rally op rij dat Hyundai de leiding had verlaten vanwege problemen met de ophanging.

"Heel veel pech voor ons, en het hele team", zei de Belg. “Drie zware rallyweekenden op rij, en dat verdiende niemand. We hadden drie overwinningen verdiend in de laatste drie evenementen, maar helaas maakten we dat niet waar."

De Japanse Katsuta bleef zich constant verbeteren en claimde zijn eerste WRC-podium als tweede om Toyota Gazoo Racing's vierde 1-2 resultaat van het seizoen te behalen, waardoor de voorsprong van het fabrikantenkampioenschap werd vergroot tot 59 punten.

Afgezien van een paar motorstoringen, was Katsuta overal voorbeeldig. Hij eindigde 47,7 seconden voor Ott Tänak, die dichterbij kwam totdat een defecte voorruitverwarming in de laatste rit met regenachtige slagen van zaterdag hem dwong te stoppen en het beslagen glas met zijn hand schoon te maken.

M-Sport Ford-tweeling Gus Greensmith en Adrien Fourmaux werden vierde en vijfde in hun Fiestas. Hun risicovrije strategie wierp vruchten af ​​en de Fransman Fourmaux vierde zondagochtend zijn eerste ritzege op het hoogste niveau. 

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 1]
S. Ogier 3:18:11,3
J. Ingrassia
Toyota Yaris Wrc
2 [18]
T. Katsuta +0:21,8
D. Barritt
Toyota Yaris Wrc
3 [ 8]
O. Tänak +1:09,5
Martin Järveoja
Hyundai I20 Coupe Wrc
4 [44]
Gus Greensmith +1:54,6
C. Patterson
Ford Fiesta WRC
5 [16]
Adrien Fourmaux +1:54,7
Renaud Jamoul
Ford Fiesta WRC
Klik hier voor alle resultaten