Nieuws

Dubbele vreugde in Spanje voor Ogier en Toyota

Sébastien Ogier stormde naar zijn eerste overwinning in het hybridetijdperk van het FIA World Rally Championship in de Rally de España terwijl hij hielp de constructeurstitel voor Toyota Gazoo Racing veilig te stellen.

De Fransman heeft dit seizoen een deeltijdcampagne voor Toyota gereden en nam de controle over deze voorlaatste ronde toen hij een drietal snelste tijden neerzette in het midden van de driedaagse asfaltrally. Met een GR Yaris reed Ogier naar een voorsprong van 20,7 seconden in de laatste etappe van zondag en kon hij het zich veroorloven om de laatste vier snelheidstests te doorlopen zonder al te grote risico's te nemen. Hij deed precies dat en behaalde de overwinning met 16,4 seconden voor Hyundai i20 N-ster Thierry Neuville om zijn eerste triomf van het hybride-tijdperk van het WRC te markeren en de nummer één te winnen voor bijrijder Benjamin Veillas. 

Kalle Rovanperä, die eerder deze maand het rijderskampioenschap won, bevestigde een dubbel podium voor Toyota. Zijn resultaat verzekerde het Japanse merk van zijn tweede opeenvolgende fabrikantkroon.

Met nog één ronde te gaan heeft het team uit Jyväskylä een onaantastbare voorsprong van 93 punten op Hyundai Motorsport en kan niet langer worden gepakt. 

"Het is Benji's eerste overwinning, dus ik ben erg blij voor hem", glunderde Ogier. "Het is fantastisch om deze overwinning te behalen, want het was een belangrijk weekend voor het team.  "Het is niet altijd gemakkelijk om zulke resultaten te behalen en dit seizoen was erg dominant, dus felicitaties aan Toyota Gazoo Racing." Toyota Gazoo Racing-teambaas Jari-Matti Latvala voegde toe: "Het is geweldig om hier de titel veilig te stellen. De laatste rally in Japan is de thuisronde voor Toyota, dus nu kunnen we veel meer ontspannen daarheen gaan. Als we daar kunnen winnen, kunnen we hebben nog grotere feesten!"

Neuville stal de tweede plaats van Rovanperä laat op de zaterdagmiddag en was klaar voor een felle strijd met de jonge Fin. Die strijd kwam echter nooit van de grond, want Rovanperä reed een linkervoorband lek toen hij in de tweede etappe over een afwateringsgat reed. Bij de laatste controle splitste 18.1sec het paar.

Hyundai-auto's sloten de rest van de top-vijf af, waarbij Ott Tänak 44,0 seconden van de leiding als vierde overall eindigde. De Estse coureur vond nooit echt de goede plek wat betreft de afstelling van zijn auto en volgde Rovanperä met 9,5 seconden achter zich aan. 

Een teleurgestelde Dani Sordo was 32,5 seconden verder terug na een gemengd weekend op zijn thuiswegen. Het ontbrak hem de eerste anderhalve dag aan tempo totdat de set-up tweaks halverwege zaterdag een plotselinge snelheidsverandering ontgrendelden. Helaas kwamen die aanpassingen te laat en, ondanks het winnen van een paar soepele Tarmac-snelheidstests, moest Sordo betreuren wat had kunnen zijn. 

Ook de als zesde geplaatste Elfyn Evans voelde zich neerslachtig. De Welshman had het gevoel dat hij tijdens de rally niet goed kon presteren en een lekke band op dezelfde plek als teamgenoot Rovanperä bij Riudecanyes verergerde zijn ellende.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 1]
S. Ogier 2:44:43,9
B. Veillas
Toyota GR Yaris Rally1
2 [11]
Thierry Neuville +0:16,4
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
3 [69]
Kalle Rovanperä +0:34,5
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
4 [ 8]
O. Tänak +0:44,0
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1
5 [ 6]
Dani Sordo +1:21,5
C. Carrera
Hyundai I20 N Rally1
Klik hier voor alle resultaten