Nieuws

Neuville wint de Rally van Spanje

Thierry Neuville stormde zondagmiddag naar zijn tweede FIA ​​World Rally Championship-overwinning van het seizoen met een indrukwekkend succes in de RallyRACC - Rally de España

De Belg controleerde de voorlaatste WRC ronde met acht opeenvolgende snelste tijden in zijn Hyundai i20 in het midden van de driedaagse asfaltrally om de overwinningen van de Rally van Spanje met 24,1 seconden veilig te stellen.

De tweede plaats voor Elfyn Evans in een Toyota Yaris betekent dat de strijd om de coureurstitel volgende maand naar een finaleronde in Italië gaat. Hij leidde de i20 van Dani Sordo met 11,2 seconden en volgde teamgenoot Sébastien Ogier met 17 punten. Er blijven maximaal 30 punten beschikbaar.

Nadat Evans op zaterdagochtend van de leiding was gereden, was de voortgang van Neuville aan het front sereen tot een grote schrik voorafgaand aan de afsluitende Wolf Power Stage.

Door een startmotorprobleem duwde bijrijder Martijn Wydaeghe hun i20 voor de etappe in de hergroepering. De bemanning slaagde erin de auto opnieuw te starten en deed de test zonder verdere problemen, maar het incident deed Neuville duidelijk schrikken.

"Ik ben opgelucht dat ik aan het einde ben", gaf hij toe. “Het was een zwaar weekend, maar we hebben heel hard gevochten. We hadden een goede schone run en tot aan het einde was alles perfect. Helaas veel stress voor de laatste etappe. Ik ben daar erg teleurgesteld over, want anders was het weekend perfect en leuk geweest, maar nu niet meer.”

Evans voelde zich ongemakkelijk op vuile wegen toen de snelheidstests op glad asfalt in de heuvels van de Costa Daurada voor de tweede keer werden uitgevoerd, maar de Welshman heeft de achterstand op Ogier teruggebracht van 44 punten met een overwinning in Finland eerder deze maand en de tweede hier. Hij probeerde tevergeefs verschillende afstellingswijzigingen, maar had genoeg tempo om een ​​aanstormende Sordo voor te blijven, die alle vier de speciale etappes van zondag won om Ogier te degraderen en de laatste podiumplaats te claimen.

Ogier, die op jacht was naar zijn achtste titel in negen seizoenen, worstelde in de eerste helft van de rally om het tempo. Hoewel veranderingen in de afstelling de Fransman een nieuwe stimulans gaven, kon hij de Spanjaard niet afhouden.

De 1-2 van Neuville en Sordo in de Power Stage, die bonuspunten betaalt, betekent dat de strijd tussen leider Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport om de constructeurs titel ook naar de laatste ronde gaat.

Kalle Rovanperä eindigde als vijfde in een andere Yaris, op bijna 50 seconden afstand van Ogier, waarbij Gus Greensmith verschillende problemen overwon om de top zes in een Ford Fiesta te voltooien tijdens de laatste rally voor bijrijder Chris Patterson.

Oliver Solberg vierde zijn eerste WRC-asfaltrit in een i20 World Rally Car met een zevende plaats, wat gelijk staat aan zijn beste resultaat in zijn carrière. Topdebutant Nil Solans werd achtste in een andere i20, met WRC2-winnaar Eric Camilli en Nikolay Gryazin die het klassement vervolledigden.

De titelbepalende finaleronde op FORUM8 ACI Rally Monza vindt plaats van 18 - 21 november.

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [11]
Thierry Neuville 2:34:11,8
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 Coupe Wrc
2 [33]
E. Evans +0:24,1
S. Martin
Toyota Yaris Wrc
3 [ 6]
Dani Sordo +0:35,3
C. Carrera
Hyundai I20 Coupe Wrc
4 [ 1]
S. Ogier +0:42,1
J. Ingrassia
Toyota Yaris Wrc
5 [69]
Kalle Rovanperä +1:31,8
K. Halttunen
Toyota Yaris Wrc
Klik hier voor alle resultaten