Nieuws

Kobus en Nortier beperken schade met 4de plaats

Afgelopen weekend werd de 57e editie van de ELE Rally verreden in de omgeving van Son. Vooraf werd door velen een spannende strijd om de eindzege verwacht, maar die bleef helaas uit. De wedstrijd werd met overmacht gewonnen door Hans Weijs en Bjorn Degandt in de Ford Fiesta MK2 Rally 2. Gert-Jan en Martin werden gedwongen tot een inhaalslag na een remfout op de 3e klassemenstproef. Het duo werd uiteindekijk vierde in het algemene klassement.

Voor de ELE rally had het team een korte testsessie gedaan met de Skoda Fabia Rally 2. De veren
waren veranderd om meer tractie te genereren op de onverharde proeven. Na de test werd ook nog
besloten om de afstelling van de stabilisatorstangen te veranderen om de stabiliteit te verbeteren. Al op de eerste klassementsproef van de rally bleek deze aanpassing niet helemaal te werken, wat resulteerde in veel onderstuur. Toch werd de derde tijd genoteerd.

Na de proef kroop Gert-Jan direct onder de Skoda om één van de stabistangen te verstellen. Op de tweede proef was de balans hersteld en wisten Gert-Jan en Martin op te klimmen naar de tweede plaats. Op de derde proef van de wedstrijd raakte de Skoda na een kleine remfout met het linker voorwiel een waterton van een chicane. De auto reed daarna erg onvoorspelbaar en er werd heel voorzichtig naar de finish gereden. Het tijdverlies bedroeg ongeveer 50 seconden en weg was de kans op een topklassering.

Tijdens de service werd duidelijk dat de stuurstang geknikt was door de aanrijding met de waterton. Het onderdeel werd vervangen en Gert-Jan en Martin probeerden zich te herpakken om zoveel mogelijk punten te pakken voor het kampioenschap. Van de zesde plaats werd snel opgeklommen naar de vijfde plaats. Door een foutje van Bob de Jong kon het duo opschuiven naar plaats vier. Deze klassering werd met succes verdedigd en de vierde plaats werd een feit. Met uitzondering van Hans Weijs, bleek de top vijf de hele wedstrijd erg aan elkaar gewaagd. Dit beloofd veel goeds voor de strijd in het Open Nederlands Rallykampioenschap. Na de ELE rally staan Gert-Jan en Martin nog op de eerste plaats in dit kampioenschap, maar is hun voordeel nog minimaal.

“Om de strijd met Hans Weijs aan te gaan in zijn nieuwe Ford Fiesta, zullen we nog een aantal stappen moeten zetten. We gaan ons proberen op te trekken aan dat niveau en we kunnen hier alleen maar beter van worden! Ik denk dat we een kleine stap hebben gezet op het onverhard, maar we gaan onszelf blijven verbeteren”, aldus een strijdvaardige Gert-Jan Kobus.

De volgende wedstrijd op het programma van het Kobus Tuning Competition team is de PRIMA-ACON
Vechtdalrally die op 18 juni verreden wordt in de omgeving van Hardenberg.

RSS News Feed