Nieuws

Bob de Jong teleurgesteld na 5e plaats in ELE Rally

De strijd in het Open Nederlands Rally Kampioenschap tekent zich na de tweede ronde iets duidelijker af, maar de vooraf voorspelde spanning om eremetaal in de ELE Rally kwam niet helemaal uit. Hyundai-rijder en regerend Nederlands rallykampioen Bob de Jong kwam door enkele foutjes niet in aanmerking voor een podiumplaats, terwijl Hans Weijs opnieuw de snelste bleek.

In de compacte 57e editie ELE Rally, die zich zaterdag met 11 klassementsproeven in de omgeving van Eindhoven afspeelde, zat het venijn voor Bob de Jong en navigator Erik de Wild niet in de staart, maar in de openingsfase van de rally. “Ik was gebrand om het Hans Weijs lastig te maken en we gingen goed van start op de openingsproef, het fraaie Strijpse Kampen, maar daarna sloeg de stemming al snel om voor ons,” aldus een teleurgestelde Bob de Jong. Op KP1 wist De Jong de tweede snelste tijd op de klokken te zetten, slechts 2,4 sec achter Hans Weijs. En omstanders klokten De Jong in zijn Hyundai i20 halverwege KP2 zo’n 8 seconden sneller dan Weijs, maar niet veel later verdampte die voorsprong in een mini-seconde: “Op het onverharde remde ik de auto ‘dood’ en liet ik de motor afslaan. Stom natuurlijk en kostbaar, want dat kostte ons bijna 20 seconden, en anders hadden we de leiding in de wedstrijd gepakt.” Maar daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de winnaar van de drie eerdere edities van de ELE Rally, waaronder die van vorig jaar. Op KP3 (Spoordonk) spinde Bob de Jong, en weer sloeg de motor af en kostte het herstarten een pijnlijke 40 seconden!

Daarmee was de kans op een goede klassering weg en bleek het door nog wat andere kleine malheur moeilijk om in een ‘winnend’ ritme te komen: “Ik was vooral teleurgesteld in mezelf en dan is het in zo’n korte rally vrijwel onmogelijk om nog terug te komen. Navigator Erik de Wild motiveert mij dan wel weer, waardoor we op de proef Sint Oedenrode een fraaie tweede noteerden op minder dan een seconde van Hans Weijs. En dat geeft dan weer vertrouwen voor de toekomst. Het wordt dit jaar een lange strijd om de titel – er zijn nog 6 wedstijden te gaan,” besluit Bob de Jong de terugblik op de ELE Rally.

Achter Hans Weijs werd Kevin van Deijne bij zijn debuut in Nederland met zijn Hyundai i20 knap tweede, voor Jim van den Heuvel (VW). Gertjan Kobus (Skoda) werd vierde en behoudt daardoor de leiding in het ONRK, waarin het wel duidelijk wordt dat enige echte kanshebbers op de titel in de top-5 van de ELE Rally einduitslag gezocht moeten worden. De volgende rally van het ONRK is op zaterdag 18 juni, als in de omgeving van Hardenberg de Vechtdal Rally wordt verreden.

RSS News Feed