Nieuws

Rentree rally liefhebber Rene Markus in GTC Rally

Als liefhebber pur sang is Rene Markus uit Vledder al zo’n 40 jaar besmet met het plezierige en verder ongevaarlijke rally virus. Op zaterdag 8 juli maakt Markus tijdens de GTC Rally zijn rentree als rallyrijder achter het stuur van een Nissan Micra van Mike Autosport; hij zal worden genavigeerd door Anique Dufour uit Meppel.

Al in de 80’er jaren werd de aandacht van de toen nog in Woerden woonachtige Rene Markus getrokken door de autosport. Na deelname in 1983 aan een Marlboro Challenge testdag op het circuit van Zandvoort werd ook al meteen duidelijk dat met meerdere auto’s op de baan niets voor de jonge Markus was. Rallysport moest het worden! Een jaar eerder was Rene Markus al eens wezen kijken bij de BP-SAS Rally op een proef in en rond het Olympisch Stadion in Amsterdam. In 1985 begon de zoektocht naar een geschikte auto om rally’s mee te kunnen gaan rijden en naar budget! Op een creatieve manier dacht Markus wel even 15.000 gulden op te halen: hij plaatste een advertentie in de Woerdense Courant en vroeg ok reen lening die hij binnen 5 jaar zou terugbetalen. In 1986 kocht Rene Markus een Toyota Corolla Coupe, waarmee op het circuit was deelgenomen aan de gelijknamige Racing Cup. Na twee seizoenen aan diverse rallysprints deelgenomen te hebben werd de helm aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen.

Maar het virus was hardnekkig. Toen Rene Markus in 2000 verhuisde naar de Noordoostpolder in de omgeving van Emmeloord raasden de rally-auto’s die deelnamen aan de Zuiderzee Rally ongeveer door zijn achtertuin. Hij meldde zich aan bij de SANOP, de organisator van de Zuiderzee Rally en werd als vrijwilliger opgenomen in het organisatiecomité, met als voornaamste taak als speaker op te treden bij start- en finish en de prijsuitreiking. Dat ging hem goed af en die rol vervult Rene nog steeds met veel enthousiasme bij verschillende rally’s in Nederland, zoals onlangs bij de Vechtdal Rally in Hardenberg.

“Toch gaat er niets boven het zelf ervaren van deze machtige sport,” zegt Rene Markus, in het dagelijks leven werkzaam bij DHL Parcel Zwolle, aan de vooravond van zijn rentree. “Het stuur in handen nemen en met duizelingwekkende vaart over de klassementsproeven rijden is fantastisch. En dat ga ik nu als mijn eigen cadeau voor mijn 60e verjaardag opnieuw beleven.” Zijn nieuwe rallypak, helm en uiteraard de KNAF-licentie zijn al in huis. De Nissan Micra van Mike Autosport staat klaar en in de 35-jarige Anique Dufour uit Meppel heeft Rene Markus een ervaren navigator gevonden; zij zat eerder in de ‘hot seat’ naast Eric Nieuwenhuizen, Rick Mollink en Martin van Brussel. Als autotechnicus is Anique ook op de hoogte van de techniek. “Maar we hopen dat zij zich niet hoeft te bekommeren om de techniek en wij louter mooie nieuwe herinneringen gaan maken tijdens de GTC Rally in en rond Achtmaal,” besluit Rene Markus, die zich gesteund weet door Mike’s Autocentrum, WiMo Fotografie, Rally-Results.nl, De Garage Meppel en BijzonderDruk.

RSS News Feed