Nieuws

GR Yaris Challenge beleeft fantastisch debuutjaar

Ook in de Rocar-Tech Twente Rally viel de GR Yaris Challenge op, net als eerder dit seizoen. Inmiddels is deze nieuwe klasse gegroeid naar 8 deelnemende equipes en presteren de coureurs boven verwachting. De top-20 is voor elke deelnemer haalbaar en toptalenten zoals kampioen Yannick Vrielink handhaven zich in de top-10 tussen de veel sneller geachte R5/Rally2-bolides. Zaterdagavond begon de rally onder wisselende weersomstandigheden, waardoor de klassementsproeven gevaarlijk glad waren. Zondag klaarde het weer zienderogen op en onder een prachtig herfstzonnetje vermaakten de deelnemers aan de Rocar-Tech Twente Rally de rallyfans.

Yannick Vrielink was aanvankelijk ongenaakbaar en lag op de 8e plaats in het algemeen klassement. Zaterdag vloog hij werkelijk over de proeven en bood hij met de GR Yaris goed partij aan onder meer de Rally3 Ford Fiesta van Ingo ten Vregelaar en de Mitsubishi EVO X van viervoudig Nederlands kampioen Lambert Parren. Op KP6 raakte Vrielink met hoge snelheid van de weg, net als Jan Roenhorst op zaterdagavond op KP4. Zij moesten de strijd staken, maar beide equipes kwamen er dankzij de veiligheidsvoorzieningen van de GR Yaris goed van af. Daarna nam HP Meilink de leiding over in de GR Yaris Challenge, gevolgd door Eduard Eertink en Niek Oude Luttikhuis; tot aan de finish na 15 proeven bleef deze stand gehandhaafd. Maar ook Roel van der Zanden kon het tempo nu goed volgen.

Met 28 starts in 5 rally’s heeft deze nieuwe klasse zich meer dan bewezen in het debuutjaar. Initiatiefnemer Hans Weijs van HWM is dan ook zeer positief over de toekomst: “De GR Yaris is een prima auto voor zowel beginnende als wat meer gevorderde rallyrijders en de kosten vallen ook mee ten opzichte van een R5/Rally2, terwijl de tijden competitief zijn. Ik ben uiteraard ook verrast dat onze kampioen Yannick Vrielink zo snel is gebleken, maar heb ook respect voor de andere deelnemers, die dit jaar allemaal veel hebben geleerd en enorme progressie hebben getoond. Volgend seizoen rekenen we op een vast deelnemersveld van 10 equipes bij elke rally.”

De Rocar-Tech Twente Rally telde 15 klassementsproeven, die over twee dagen werden verreden in en rond Hengelo. Na een intense strijd met Jim van den Heuvel was het Hans Weijs die de overall zege naar zich toe trok en daarmee tevens de Open Nederlandse Rallytitel voor zich opeiste.

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de Rocar-Tech Twente Rally

 

1. HP Meilink/Harm van Koppen
Voor HP Meilink was het een rally met een prima resultaat: “We zijn natuurlijk erg geschrokken van de heftige crashes van Jan en Yannick, maar blij dat ze er goed van af zijn gekomen. Wij hebben erg leuk gereden en ik kijk terug op een leuk seizoen met de Yaris. Het was mooi om onderdeel te mogen zijn van deze nieuwe, opkomende klasse!”

2. Eduard Eertink/Bart van Heun
Na zijn onfortuinlijke uitvalbeurt in zijn thuisrally in Hellendoorn ging het nu stukken beter voor Eduard Eertink: “Ik voel mij al meer ‘één’ met de auto en dankzij enkele verbeterde afstellingen durf ik ook meer aanvallend te rijden. En dat betaalde zich uit. Het is echt leuk rijden in de GR Yaris Challenge. Ook onderling is de sfeer erg goed.”

3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
Niek Oude Luttikhuis was blij dat hij weer met Wilbert van den Burg was herenigd: “Dat voelde weer vertrouwd en we hebben het erg naar ons zin gehad. We hebben geen gekke capriolen uitgehaald en zeiden vaak na een bocht ‘dat had sneller gekund’, maar nu finishen we toch keurig op de derde plaats en dat zonder schade…”

4. Roel van der Zanden/Gijs Boom
Voor Roel van der Zanden was het een leerjaar: “Misschien reden we wel bewust met een witte auto een beetje in de anonimiteit, maar dit keer voelde ik mij meer thuis in de auto en gaan we volgend jaar meer kleur geven aan onze deelname aan de GR Yaris Challenge. En dat bedoel ik ook letterlijk, want dan staat de auto in onze bekende groene livery!”

Opgave :

Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
Dat was schrikken zondagochtend: “Ik ben blij dat we hier weer staan,” aldus de eerste kampioen in de GR Yaris Challenge na zijn crash. “Het was echt een vreselijke klap, maar de auto biedt blijkbaar voldoende bescherming. En we staan dit jaar niet met lege handen dankzij de titel en hebben heel veel geleerd. We gaan de komende maanden gewoon weer plannen maken voor het nieuwe seizoen!”

Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
Voor Jan Roenhorst was het in Twente snel over: “We waren niet aan het pushen, maar opeens gleed de auto weg; ik probeerde nog te corrigeren, maar daar slaagde ik niet in. Het was ook wel verraderlijk op de natte wegen. Gelukkig zijn wij er goed van af gekomen en beschouwen we het maar als een leermoment. We willen volgend seizoen graag weer door!”

Uitslag Rocar-Tech Twente Rally – GR Yaris Challenge:

 1. HP Meilink/Harm van Koppen
 2. Eduard Eertink/Bart van Heun
 3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
 4. Roel van der Zanden/Gijs Boom
 5. Stefan ter Reehorst/Robbert ter Reehorst

Opgave:

Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
Joep Lüth/Harmen Scholtalbers

Eindstand GR Yaris Challenge 2022 (na 5 wedstrijden):

 1. Yannick Vrielink, 125 punten
 2. Roel van der Zanden, 89
 3. Niek Oude Luttikhuis, 70
 4. Jan Roenhorst, 60
 5. HP Meilink, 58
 6. Eduard Eertink, 48
 7. Michiel Becx, 23
 8. Stefan ter Reehorst, 15
 9. Joep Lüth, 5
RSS News Feed