Nieuws

Goede afsluiting rallyseizoen voor Bob de Jong

Na de onfortuinlijke crash in de Eurol Hellendoorn Rally moest de knop om bij het team van Bob de Jong. De kampioen van vorig jaar wist dat de kans op titelprolongatie minimaal was, maar wilde het seizoen graag op positieve wijze afsluiten. En dat lukte in de RocarTech Twente Rally prachtig. Een mooie tweede plaats achter de nieuwe kampioen Hans Weijs, maar belangrijker nog, de titel bij de navigatoren voor Erik de Wild zorgde ervoor dat het seizoen van de succesvolle Hyundai-equipe heel fraai werd beëindigd.

Met dit scenario had niemand vooraf rekening gehouden. “We waren al blij dat we konden starten; ons team heeft keihard gewerkt en de auto op punt gezet,” aldus Bob de Jong nagenietend aan de finish in Hengelo. “We begonnen zaterdagavond zeer rustig en namen geen risico op de door de regen glad geworden wegen. We kozen voor een veilige afstelling en dito banden om na de crash weer vertrouwen op te doen.”

Dat pakte desondanks goed uit. Hans Weijs (Skoda) en Jim van den Heuvel (VW) vochten vooraan om hun titelkansen, maar Bob de Jong en Erik de Wild konden redelijk gemakkelijk Gert-Jan Kobus (Skoda) en Kevin van Deijne (Hyundai) achter zich houden en koersten af op een podiumresultaat. Op zondag verbeterden de weersomstandigheden en onder een stralende herfstzon werden 11 klassementsproeven afgewerkt, waardoor het tempo omhoog ging.

Bob de Jong koos gaandeweg de dag ook voor een andere afstelling en andere Michelin-banden, waardoor de tijden verbeterden en hij de derde plaats kon vasthouden. “We begonnen zondag al meteen lekker en het vertrouwen was weer helemaal terug.” De strijd aan kop ging verbeten verder tussen Weijs en Van den Heuvel en werd pas in de allerlaatste kilometers beslist. Jim van den Heuvel raakte op de slotproef naast de weg en verloor een wiel en verspeelde daarmee de leidende positie in de rally, die al even in handen was geweest van Hans Weijs. Nu zegevierde Weijs en stelde daarmee zijn eerste titel veilig en onttroonde Bob de Jong. “Ik ben echter reuze blij met de tweede plaats in de rally en in het kampioenschap. Van Hans Weijs verliezen is geen schande en hij is de terechte kampioen.”

Na de crash in Hellendoorn is deze prestatie echt het resultaat van teamwork. En de titel bij de navigatoren voor Erik is een bekroning van het seizoen. Voor de 47-jarige Erik de Wild uit Dalfsen is het zijn derde titel; eerder won hij aan de zijde van Hermen Kobus het kampioenschap in 2017 en 2018. “Wat geweldig dit – ik heb echt een heel leuk seizoen met Bob gehad en kijk uit naar de toekomst; graag wil ik met Bob in de Hyundai nog meer successen boeken,” aldus Erik.

Eindstand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2022 (ONRK):

  1. Hans Weijs, 189 punten
  2. Bob de Jong, 156
  3. Gert-Jan Kobus, 152
  4. Jim van den Heuvel, 142
  5. Kevin van Deijne, 129

Eindstand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2022 – Navigatoren:

  1. Erik de Wild, 174 punten;
  2. Martin Nortier, 168;
  3. Jouri Dockx, 155;
  4. Hein Verschuuren, 145 ;
  5. Radboud van Hoek, 127.
RSS News Feed