Nieuws

Het gaat er heet aan toe in GR Yaris Challenge tijdens Vechtdal Rally

Tijdens de Vechtdal Rally ging het er in de GR Yaris Challenge heet aan toe. De warme zomerse dag zorgde voor zware omstandigheden, maar 4 van de 5 gestarte equipes wisten de finish te bereiken, waar opnieuw Yannick Vrielink de snelste bleek te zijn. Maar hij kreeg de zege zeker niet cadeau, getuige ook het feit dat er vier verschillende proevenwinnaars waren op 9 klassementsproeven. De equipes zijn dan ook zeer aan elkaar gewaagd. KNAF BSR voorzitter Bart Luijbregts vermaakte zich als 0-rijder ook uitstekend in de GR Yaris van Hans Weijs Motorsport en liet zien dat hij het rijden nog niet is verleerd.

In de Vechtdal Rally kwamen dus 6 equipes met een GR Yaris Challenge aan de start, waaronder 0-rijder en KNAF BSR voorzitter Bart Luijbregts. Yannick Vrielink begon de rally met de winst op de eerste KP, maar moest al op KP2 Jan Roenhorst voor zich dulden! Ook debutant Eduard Eertink begon voortvarend en realiseerde op KP2 al de tweede tijd achter Roenhorst en was zelfs op KP5 alle concurrenten in de GR Yaris Challenge te snel af.

Ook Niek Oude Luttikhuis scoorde een ‘scratch’ tijd, op KP6, maar moest 3 proeven later de strijd staken met koppelingsproblemen. Met drie snelste tijden op KP8, 9 en 10 sloot Vrielink de rally goed af en won hij het klassement in de GR Yaris Challenge opnieuw. Met de 12e plaats in het algemeen klassement voor Vrielink, de 14e voor Jan Roenhorst, de 19e voor Eduard Eertink en de 23e voor Roel van der Zanden komen de deelnemers goed mee en een veelgehoorde reactie van het publiek is dan ook dat de GR Yaris Challenge een welkome aanvulling van het deelnemersveld is. Die mening is ook KNAF BSR voorzitter Bart Luijbregts toegedaan: “Het was goed om met de Yaris als 0-auto deel te nemen aan de Vechtdal Rally; ook voor mijn directe beleving van de rallysport als regelgever. Maar ik ben ook onder de indruk van de Yaris en de GR Yaris Challenge vormt in mijn ogen een fantastische overstap of opstapklasse die we nog niet kenden in Nederland. Voor veel rijders zal het rijden met de Yaris een fantastische leerzame ervaring kunnen zijn of gewoon een goede manier om van de mooie rallysport te kunnen genieten.” De deelnemende Yaris-equipes zijn het daarmee eens en roemen ook de goede sfeer onderling.

De Prima-ACON Vechtdal Rally telde 10 klassementsproeven in en rond Hardenberg. Met slechts 48 equipes aan de finish, van 72 gestarte deelnemers, eisten het uitdagende parcours en het warme weer hun tol. De GR Yaris Challenge equipes prijsden zich gelukkig met de airconditioning aan boord! De volgende ronde van het Nederlands Rallykampioenschap en dus ook van de GR Yaris Challenge is de GTC Rally, op zaterdag 9 juli, met start en finish in het West-Brabantse rallydorp Achtmaal.

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de Vechtdal Rally

1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
Met de zege en het zelfvertrouwen uit de ELE Rally op zak lag de druk erop bij Yannick Vrielink en hij maakte het waar: “Maar het was zeker niet gemakkelijk. Vanwege nieuwe remmen begonnen we rustig op de eerste proef en op proef 2 gingen we iets te hard op het hobbelige onverhard en stuiterden we wat onbesuisd het asfalt op. Daarna hadden we veel vibratie in de achteras, maar we weten niet wat het was. Ik was blij dat we op de laatste drie proeven onze snelheid konden uitbuiten en de overwinning naar ons toe konden trekken, want Jan Roenhorst gaf goed partij. Het was weer een leerzame en mooie rally. De komende GTC Rally is bijzonder voor mij, want daar debuteerde ik vorig jaar in de rallysport! En nu komen we daar als leider in de GR Yaris Challenge aan de start.”

2. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
​Jan Roenhorst uit Doetinchem maakte indruk in de Vechtdal Rally en hij kijkt dan ook tevreden terug: “Ik kan vooral op het onverhard het verschil maken. KP2 en 3 lagen mij dan ook het beste en dat resulteerde in drie snelste tijden! Het gaat steeds beter en we kenden eigenlijk geen problemen vandaag. We vermaken ons uitstekend en vinden het ook leuk dat we zo ver voorin starten, waardoor je ook de ‘grote’ jongens in actie ziet en af en toe een praatje mee kan maken. En we worden meer gegrepen door de competitie en nemen het daardoor ook serieuzer.”

3. Eduard Eertink/Bart van Heun
De 45-jarige Wierdense IT-ondernemer Eduard Eertink weet dat hij tevreden moet terugkijken op zijn debuut in de GR Yaris Challenge: “Maar ik ben ambitieus en had nog iets hoger willen eindigen. Een paar kleine ‘uitstapjes’ kosten ons tijd en leverden een paar deukjes op…. Maar in het algemeen ben ik zeer enthousiast over het rijden in de Yaris en dat smaakt naar meer. Dus de komende weken ga ik eens evalueren en een plan bedenken voor de rest van het jaar. De GTC lukt niet, maar Hellendoorn zou ik uiteraard graag rijden – dat is mijn thuisrally!”

4. Roel van der Zanden/Renaldo Lier
Voor Roel van der Zanden was het nog even spannend of hij wel kon deelnemen aan de Vechtdal Rally: “Door een ontstoken oog kon ik niet veel zien, maar gelukkig was het na de verkenning van de proeven al een stuk beter. We rijden nu zonder remdrukbekrachtiger en dat geeft een beter gevoel. We hebben bewust geen risico genomen dit keer en vooral veel proberen te leren, hoewel dat tijdens een wedstrijd lastiger is dan op een testdag. Toch zitten we nu al korter op de concurrentie, dus we maken al progressie. Maar ik moet nog wel wat meters maken. Maar dat ik het naar mijn zin heb ik de Yaris is een ding wat zeker is.”

Opgave:
Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
Na de derde plaats in de ELE Rally wilde Niek Oude Luttikhuis in de Vechtdal Rally progressie maken: “Maar door drukke werkzaamheden op Circuit Zandvoort miste ik de focus al een beetje in de voorbereiding en in een klasse als deze moet je scherp zijn om te presteren. Op KP1 verremde ik me en liepen we wat schade op, maar vooral miste ik daarna een beetje het zelfvertrouwen. In de tweede ronde van 5 proeven wilden we ons verbeteren en op KP6 reden we dan ook de snelste tijd en was het vertrouwen terug. Helaas moesten we op de een-na-laatste proef na een enorme ‘klap’ op het onverhard met waarschijnlijk een defecte koppeling de auto aan de kant zetten.”

Uitslag Vechtdal Rally – GR Yaris Challenge:

  1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
  2. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
  3. Eduard Eertink/Bart van Heun
  4. Roel van der Zanden/Renaldo Lier

Opgave: Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg

Stand GR Yaris Challenge na 2 wedstrijden:

  1. Yannick Vrielink, 60 punten
  2. Jan Roenhorst, 40
  3. Roel van der Zanden, 32
  4. Niek Oude Luttikhuis, 25
  5. Michiel Becx, 23
  6. Eduard Eertink, 20
RSS News Feed