Nieuws

Latvala schrijft historie in Zweden

Jari-Matti Latvala heeft geschiedenis geschreven door met de Toyota Yaris WRC de overwinning te pakken in de Rally van Zweden. Latvala wist te profiteren van 'wederom' een fout van Theirry Neuville en hield het hoofd koel. Ott Tanak werd 2de met deFord Fiesta WRC en Sebastien Ogier akte de laatste pdiumplaats in Zweden. De onfortuinlijke Neuville moest tevreden zijn met een 13de plaats.

Het zag er wederom goed voor voor Theirry Neuville en zijn Hyundai i20 WRC, maar ook nu leek het of de snelle Belg het hoofd niet koel kon houden. Jari-Matti Latvala opende als snelste op de eerste proef met de Toyota Yaris WRC, maar daarna was het Neuville die de leiding nam. Latvala deelde op de 4de proef nog even een steek uit, maar Neuville sloeg terug en begon met het uitbreiden van zijn voorsprong.

Achter het strijdende duo waren Ott Tanak (Ford Fiesta WRC), Kris Meeke (Citroen C3 WRC) en Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) na zes proeven inmiddels op een halve minuut achterstand gereden wat aangaf hoe hard Neuville Latvala aan het pushen waren in de Zweedse sneeuw. Na de 2de dag van de Rally van Zweden had Neuville ook Latvala op grote achterstand gereden en er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Belg. Op dag 3 waren het Tanak en Latvala die de aanval probeerde in te zetten, maar Neuville wist de voorsprong te consolideren. Met alleen nog de 2 kilometer lange showproef te gaan leek Neuville ook de 3de dag leidend af te sluiten, maar een klein foutje zorgde ervoor dat hij de baording raakte en met een afgebroken voorwielophanging stil kwam te staan. Neuville probeerde de gehavende Hyunda i20 WRC nog aan de finish te krijgen, maar zag zijn overwinning voor de 2de keer op rij in rook opgaan. 

Voor Latvala lag de weg naar de overwinning open, al was Tanak het daar niet mee eens. Hij zette op de laatste dag de aanval in, maar de snelle Fin wis telke aanval te parreren en zo de eerste overwinning binnen te halen voor Toyota na een afwezigheid van 17 jaar. Tanak werd 2de en Ogier wist de 3de plaats vast te houden. Latvala gaat, na een mooie 2de plaats in Monte Carlo en zijn overwinning in Zweden aan de leiding van het kampioenschap. Neuville vinden we daar terug op een 8ste plaats met 8 punten.

RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [10]
J. Latvala 2:36:03,6
M. Anttila
Toyota Yaris Wrc
2 [ 2]
O. Tänak +0:29,2
Martin Järveoja
Ford Fiesta Wrc '17
3 [ 1]
S. Ogier +0:59,5
J. Ingrassia
Ford Fiesta Wrc '17
4 [ 6]
Dani Sordo +2:11,5
Marc Martí
Hyundai I20 Coupe Wrc
5 [ 8]
C. Breen +2:51,2
S. Martin
Citroën C3 Wrc
Klik hier voor alle resultaten