Nieuws

Edwin Schilt wint GTC Rally 2013

Edwin Schilt en Liesette Bakker hebben zaterdag met de Subaru Impreza WRC S14  de GTC Rally op hun naam geschreven. Schilt had na afloop gemengde gevoelens over zijn overwinning want na de opgave van Bob de Jong vanwege familie omstandigheden kreeg Schilt de leiding op zaterdag in de schoot geworpen. Toch reden Schilt en Bakker een sterke rally en stonden zij zaterdagavond verdiend als winaars op het podium. Piet van Hoof werd 2de en Erik van Loon wist de laatste trede op het podium te pakken.

De GTC Rally rondom Etten-Leur werd dit jaar weer als vanouds in twee dagen verreden. Op vrijdagavond stond de beruchte 'Nacht van Achtmaal' weer op het programma en berucht was hij zeker. Menig equipe liet zich verrassen op de vrijdagavond proeven en een van de kanshebbers viel zelfs uit. De proeven lagen er goed bij, maar in het donker werd het steeds lastiger. Jeroen Swaanen met de Citroën C4 WRC ondervond dat op de harde manier en verliet met veel schade het toneel op vrijdagavond. Erik van Loon was een fractie van een seconde niet scherp en reed de band van zijn Ford Focus WRC lek op een steen waardoor hij 3 minuten verloor. Ook Jasper van den Heuvel zag diezelfde steen over het hoofd en reed ook lek. Van den Heuvel wisselde zijn band op de proef en verloor hierdoor veel tijd.

Na 'de Nacht' was het op zaterdag tijd voor de overige 10 klassementsproeven rondom Etten-Leur. Bob de Jong mocht als leider in het klassement van start met de Mitsubishi Lancer WRC en Edwin Schilt wist zijn Subaru op vrijdag naar een tweede plaats te sturen. Op zaterdag had Schilt nog een probleem met de startmotor van zijn Subaru, maar het team wist de auto op tijd klaar te hebben voor de start van de eerste proef op zaterdag. Vlak voor de start kwam het bericht dat Bob de Jong niet zou starten. Vanwege familie omstandigheden was de Jong naar Duitsland vertrokken en dat gaf de leiding in de wedstrijd aan Schilt. De spanning aan kop leek hiermee voor de start al verdewenen te zijn, maar er lagen nog 10 zware proeven op de deelnemers te wachten.

Achter Schilt waren het de Paradigit Mitsubishi's van Piet van Hoof en Arjen de Koning die goede zaken deden. Van Hoof lag op een 2de plaats, maar had meer dan anderhalve minuut achterstand op de leider. De Koning deed goede zaken voor het Nationaal Nederlands Kampioenschap en wilde finishen zodat hij de punten voor het kampioenschap mee naar huis kon nemen. Dit zorgde ervoor dat de wedstrijd op zaterdag eigenlijk een beetje op slot zat. Erik van Loon was aan het pushen met de Ford Focus WRC en was na de 1ste boucles (4 kp's) alweer opgelommen naar de 4de plaats en kwam langzaam dichterbij aan de Koning. Ook Jasper van den Heuvel was bezig met een aardige opmars en wist met de standaard Mitsubishi Lancer Evo X na de eerste boucles de 8ste plaats algemeen te pakken.

Aan kop controleerde Schilt de wedstrijd en wist hij Van Hoof op een veilige afstand te houden. Spannend was het nog wel even om de 3de plaats algemeen want van Loon was bezig met een sterke opmars. Vrijwel foutloos wist van Loon de Focus WRC over de rallypaden te sturen en dat resulteerde uiteindelijk in een podiumplaats. Arjen de Koning wordt 4de en weet zijn grootste concurrent in het Rallyclinic Nederlands Rallykampioenschap, Jasper van den Heuvel, achter zich te houden. Van den Heuvel reed op zaterdag de wedstrijd van zijn leven. Snelle tijden en spectaculaire passages op de proeven zorgden voor veel respect. Een vijfde plaats algemeen was het maximaal haalbare dit weekend.

De GTC Rally was een spectaculaire en het terugbrengen van de Nacht van Achtmaal zorgde voor veel spanning op vrijdag. Vanwege verschillende omstandigheden was de strijdt om de overwinning voor de start op zaterdag helaas al beslist. Dit hield niet weg dat de proeven er weer prachtig bijlagen en het zonnetje zeer aangenaam was. De organisatie van de GTC Rally en de gemeente Etten-Leur kunnen met een goed gevoel terugkijken op het evenement. Het is er zeker een die op de Nederlandse kalender thuishoort.

 

RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 4]
Edwin Schilt 1:54:40,6
Lisette Bakker
Subaru WRC S14
2 [ 9]
Piet van Hoof +2:32,7
Max Jacobs
Mitsubishi Lancer EVO 4
3 [ 2]
Erik van Loon +3:26,9
Harmen Scholtalbers
Ford Focus RS WRC 09
4 [ 5]
Arjen de Koning +3:53,0
Hein Verschuuren
Mitsubishi Lancer EVO 7
5 [ 6]
Jasper van den Heuvel +6:23,6
Jac Gillis
Mitsubishi Lancer EVO 10
Klik hier voor alle resultaten