Nieuws

Jasper van den Heuvel oppermachtig in de polder

Jasper van den Heuvel heeft afgelopen zaterdag de Tank S Rally gewonnen. Van den Heuvel schreef met de Mitsubishi Lancer Evo X op een na alle proeven op zijn naam en reed onbedreigd naar de finish. Arjen de Koning had de 2de plaats stevig in handen, maar een afgebroken wiel op de laatste proef zorgde ervoor dat hij de finish niet haalde. De Belg Claude Bal werd 2de en Piet van Hoof completeerde het podium.

De Tank S Rally begon een beetje met een valse start. De communicatiemiddelen van de officials op KP1 werkte niet naar behoren en hierdoor werd besloten om de eerste proef te annuleren. De veligheid staat natuurlijk voorop en de equipes reden op een rustig tempo over de proef naar de start van KP2. Jasper van den Heuvel liet er geen gras over groeien en pakte op de eerste proeven al een voorsprong van 8.7 seconden op Arjen de Koning. Piet van Hoof en Claude Bal kunnen met hetzelfde materiaal het tempo van Jasper niet volgen en rijden hun eigen rally. De mooiste strijd was er tussen Johan Faes (Lancer EVO 9) en Antoine van Ballegooien (Lancer EVO X) om plaats 5. De twee rijdens spectaculair en zijn aan elkaar gewaagd. Helaas krijgt Faes op kp 10 een probleem met de turbo waardoor hij de strijd moet staken.

Van den Heuvel blijft snelle tijden noteren en de Koning kan niets meer doen dan volgen. Piet van Hoof volgt na 10 kp's op ruim 8 seconden, maar heeft de snelle Belg Claude Bal achter zich. Als van Hoof op kp 11 een onwillige bougie in de Mitsubishi heeft weet Bal de 3de plaats over te nemen en is het gevecht om het podium begonnen. Van Hoof en Bal wisselen nog een aantal maal van plaats, maar uiteindelijk is het Bal die met nog 1 proef op de 3de plaats lijkt af te stevenen. Op de laatste proef van de rally breekt na een sprong het wiel van de Mitsubishi van Arjen de Koning en zo ziet de regerend Nederlands kampioen zijn 2de plaats in rook opgaan. De Koning valt uit en Bal schuift door naar plaats 2. Piet van Hoof wordt derde, voor van Ballegooijen en een verrassende Wim Muilwijk met de BMW M3. De eerste Deen, Steen Andersen, finisht op een 6de plaats. Ib Kragh kon met zijn Peugeot 207 S2000 geen vuist maken tegen de Mitsubishi armada en finishte op een 7de plaats.

In de Nissan 350Z Challenge ging de winst naar Dirk Garvelink. Antoine Bieheuvel ging aan de leiding, maar viel op kp 12 uit waardoor Garvelink de leiding in de rally pakte en niet meer uit handen gaf. De Belg Matthias Boon finishte op een 2de plaats en Mike Veldhuisen pakte de 3de plaats in de klasse. Kevin van Deijne en Annemieke Hulzebos pakte de overwinning in de Ford Fiësta Sport Trophy. De ervaren equipe wist Maikel Heijdens achter zich te houden. Henk Bakkenes was de snelste bij de BMW 325i's. Michael kamper werd 2de en Ralp Orengo eiste de 3de plaats voor zich op.

De 2014 editie van de Tank S Rally was een succes en dat werd na afloop groots gevierd bij het finishpodium. De strijd om de overwinning was niet spannend te noemen, maar achter de winnaars werden mooie gevechten geleverd. 37 equipes zagen uiteindelijk de finish, wat aantoont dat het zeker geen makkelijke rally is geweest. Ook de buitenlandse deelnemers waren erg te spreken over de proeven in de polder en wie weet zien we ze volgend jaar weer terug in Nederland.