Nieuws

VDZ Racing maakt de nodige kilometers in ELE Rally

Afgelopen weekend stond VDZ Racing, met Roel van der Zanden en Gijs Boom, eindelijk weer eens aan de start van een rally. En dan de thuisrally nog wel, de 58e ELE Rally, wat sinds dit jaar ook weer een tweedaags evenement was, iets wat de rallysport echt weer nodig had.

De proeven stelden zeker niet teleur, het resultaat echter wel. Op de één na laatste proef van de wedstrijd (Sint-Oedenrode) is waarschijnlijk door de klappen op het onverhard de schakelkabel kapotgegaan waardoor schakelen niet meer mogelijk was, en kon de opvallende Toyota Yaris GR meteen in de verderop gelegen werkplaats geparkeerd worden. Een zuur einde voor het team, wat vrijdagavond behouden startte maar gaandeweg de zaterdag mooie doorkomsten en tijden liet zien.

Vanaf het Kerkplein in Son werden op vrijdagavond de eerste deelnemers gestart door burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen en stonden de klassementsproeven Asten en Lierop op het programma. Met name Lierop (ruim 20 kilometer) was een flinke uitdaging voor de equipes, met het mooie onverhard. Nadeel was wel dat het erg stoffig was in verband met de droogte van de afgelopen dagen, wat dus extra attentie van de deelnemers vereiste. Gelukkig hebben de deelnemers van de GR Yaris Challenge airco in de auto wat het ietwat draaglijker maakt. Met de GR Yaris van Roel en Gijs werd de vrijdagavond afgesloten in Veghel op een 4e plaats in de Challenge en was het zaterdagochtend eerst tijd voor service. Terwijl de servicecrew druk bezig was kwam ook het Brabants Buske van Omroep Brabant nog langs voor een interview met Roel. De dag werd voortgezet in de regio Eindhoven waar het spits werd afgebeten op militair terrein Strijpse Kampen.

Deze proef, die totaal 3x op het programma stond, brengt altijd het nodige spektakel waar lange halen afgewisseld werden met enome stijle klims en afdalingen en alles wat daar tussenin zit. Vervolgens stonden Spoordonk en het vele onverhard bij Wintelre op het programma, waar het team enorm genoot van de prachtige klassementsproeven. Alles liep op rolletjes en het tempo werd ook steeds iets verder opgevoerd zonder echt grote risico’s te nemen, de finish halen en ritme opdoen was het hoofddoel van de wedstrijd. In de avond stonden de ELE-klassiekers Sint-Oedenrode en Son op het programma, waar met name de thuisproef Sint-Oedenrode normaal gesproken het beste in Roel naar boven brengt. De eerste keer was dat inderdaad zo, echter begaf de versnellingsbak het in de tweede omloop. De Yaris kon meteen even verderop in de werkplaats gezet worden en was het team nog wel aanwezig bij de finish van de rally op het Kerkplein. De rally had weer flinke tol geëist in het deelnemersveld, waar 71 deelnemers aan de start stonden haalden er 43 de finish. Specifiek in de GR Yaris Challenge was het alleen Vrielink die met navigator Van Koppen de finish haalde.

Roel: “Wat hebben we weer genoten van een echte ELE Rally over 2 dagen. Zo hoort het te zijn! En wat mooi om een aantal marshalls op Sint-Oedenrode te kunnen spreken die zich aangemeld hebben na onze oproep om zich te melden zodat deze proef niet ontbrak in de rally. Helaas heeft het voor ons niet zo mogen zijn dat we konden finishen, maar we hebben toch de nodige kilometers gemaakt en lekker onze wedstrijd gereden. Wat heeft de organisatie toch een mooie rally neergezet en voor het publiek was het natuurlijk ook fantastisch met alleen maar zon en mooie doorkomsten. Wij hebben nog wel meer in onze mars en gaan stapje voor stapje dichter op de concurrentie zitten dus hopelijk komt dat op korte termijn er ook echt uit.”

Gijs: “Goed om weer de nodige kilometers te maken, echter zo jammer dat we toch niet de finish gehaald hebben. Het blijft echter een technische sport waarin van alles kan gebeuren. Toch hebben we genoten van de wedstrijd die gelukkig weer over 2 dagen ging. Wat een waanzinnige klassementsproeven, met name Lierop, Strijpse Kampen, Wintelre en Sint-Oedenrode zijn echt uniek in Nederland. Vanuit hier bouwen we verder en gaan met de nodige kilometers richting de Vechtdal Rally.”

Vooraan in de wedstrijd waren het Bob de Jong en Erik de Wild die met hun Hyundai i20 R5 de winst pakten. Voor De Jong betekende dit zijn 4e ELE-overwinning. Even werd op zaterdagochtend gehoopt dat er een echt secondenduel zou ontstaan tussen De Jong enerzijds en Kevin van Deijne en Hein Verschuuren (Hyundai i20 N Rally2) anderzijds nadat laatstgenoemden een waanzinnige snelle tijd neerzette op het onverhard in Wintelre. In feite was dat ook zo, echter was de voorsprong die De Jong en De Wild hadden opgebouwd op vrijdagavond, uiteindelijk genoeg voor de overwinning. De derde plaats was er voor de Duitse equipe Rostek en Otterbach die dankbaar gebruik maakten van een foutje van de andere Duitse equipe Satorius en Ostlender die op Sint-Oedenrode een rondje te weinig reden.

Uitslag 58e ELRally:

Bob de Jong – Erik de Wild / Hyundai i20 R5 - 1:49:21.0

Kevin van Deijne – Hein Verschuuren - Hyundai i20 N Rally2 - 1:49:37.7

Dennis Rostek - Nico Otterbach - Skoda Fabia R5 EVO – 1:52:46,0

Uitslag GR Yaris Challenge:

1 Yannick Vrielink – Harm van Koppen - 1:57:28.7

 

RSS News Feed