Nieuws

GR Yaris Challenge trapt af in ELE Rally

Tijdens de 57e editie van de ELE Rally ging de GR Yaris Challenge van start. De door Hans Weijs Motorsport geïnitieerde nieuwe klasse in de Nederlandse rallysport kende met 5 deelnemende equipes een vliegende start en de deelnemers waren vol lof over de prestaties van dit bommetje op wielen. Winnaar van het Challenge klassement werd Yannick Vrielink, die zich zelfs op een uitstekende 11e plaats in de einduitslag wist te klasseren. Michiel Becx en Niek Oude Luttikhuis completeerden het podium.

Tijdens de 57e ELE rally kwamen in Son niet minder dan 5 equipes in de GR Yaris Challenge aan de start. Vooraf werd Yannick Vrielink al als kanshebber voor de zege aangemerkt, omdat hij met twee rally’s ervaring de meeste kilometers in de GR Yaris had gereden. Hij maakte zijn favorietenrol waar en won de Challenge onbedreigd. Achter hem werd Yaris-debutant Michiel Becx knap tweede, voor Niek Oude Luttikhuis.

De ELE Rally telde 11 klassementsproeven in de omgeving van Eindhoven. Met slechts 47 equipes aan de finish, van 71 gestarte deelnemers, bleek de rally voor velen een te zware opgave! Dankzij de betrouwbaarheid van de door Hans Weijs Motorsport gebouwde rally auto’s wisten zij echter alle 5 de finish te halen, op hoge klasseringen in het eindklassement. Yannick Vrielink eindigde overall als 11e, kort achter de snellere R5/Rally2 bolides. Ook de andere equipes eindigden in de top-20 van het overall klassement.

De GR Yaris is een volbloed sportwagen, afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team. De rallyversie wordt door HWM voorzien van Proflex dempers en verdere aanpassingen. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de running costs vallen ook mee constateren we na de eerste rally’s dat er mee is gereden,” aldus Hans Weijs. Het is bovendien een auto die ook heel gemakkelijk te onderhouden is door privé teams, dat bewijzen enkele deelnemers nu al. “Tijdens de volgende rally (Vechtdal, 18 juni) is de verwachting dat we alweer enkele nieuwe deelnemers mogen verwelkomen in de GR Yaris Challenge.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hans Weijs Motorsport, hans@hansweijs.com.

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de ELE Rally

 1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
  Met twee rally’s ervaring (Drenthe en Sulingen) kwam Yannick Vrielink goed voorbereid naar de ELE Rally en was hij de concurrentie te snel af: “We leren de auto steeds beter kennen en ik begin ook te wennen aan de vierwielaandrijving. En we zijn best wat kleine ‘obstakels’ tegengekomen, maar we hebben daar niet veel tijd mee verloren. Op KP1 startten we met een te hoge bandenspanning, waardoor de banden iets te warm werden. Daar hebben we van geleerd en aan het einde van de rally hebben we een gokje genomen om op St. Oedenrode 2 voor de zachtere compound te kiezen, omdat de buitentemperatuur daalde en we de eerste keer lang moesten wachten bij de start. Dat was nu weer het geval en daardoor reden we daar de 9e tijd algemeen, nog voor enkele R5’s!”
   
 2. Michiel Becx/Sander van Baarschot
  De ervaren rallyrijder Michiel Becx reed in de ELE Rally voor het eerst in de GR Yaris en was vol lof: “Natuurlijk is het geen R5, maar de auto levert fenomenale prestaties en is heel gemakkelijk te besturen. Dat geeft natuurlijk ook aan beginnende rallyrijders vertrouwen. Ik heb dan ook genoten van de Yaris in mijn thuisrally. Ik plan mijn rally’s nooit lang van tevoren en dus moet ik op een later moment nog besluiten of er een vervolg komt op mijn deelname aan de GR Yaris Challenge.” 
   
 3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
  Na het debuut met de GR Yaris in Assen tijdens de Drenthe Rally kwam Niek Oude Luttikhuis nu al met meer vertrouwen aan de start: “In Assen moest ik nog erg wennen aan 4WD, want ik reed daar nog nooit eerder mee. Nu wist ik al dat de grens veel verder licht en de grip heel lang goed blijft. Met het zoeken naar de balans maak ik veel progressie en het is gewoon een supermooie ervaring telkens als je merkt dat het beter gaat. Maar er zit nog meer in! En dat gaan we de rest van het seizoen er zeker uithalen. Het is ook goed om te zien hoe betrouwbaar deze nieuwe auto nu al is: 5 auto’s aan de start en 5 aan de finish. Het is gewoon een mooi klasse waarin je je snel thuis voelt.”
   
 4. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
  Pas voor de 4e keer aan de start van een rally was de 33-jarige Jan Roenhorst uit Doetinchem tevreden met het resultaat: “Ik raakte een paar jaar geleden in de Achterhoek Rally in de ban van de rallysport. Vorig jaar reed ik twee rally’s in een BMW van HWM en dit jaar maakte ik de overstap naar de GR Yaris. In de winter heb ik op het ijs in Zweden al wat kunnen rijden met de Yaris en nu is het met mijn ook onervaren navigator en vriend Jorg Hendriksen vooral kilometers maken. Al doende leert men is dan ook ons motto. Nu runt HWM mijn auto nog, maar wellicht starten we in de toekomst een eigen team om de auto wedstrijdklaar te maken en te servicen tijdens de rally’s.”
   
 5. Roel van der Zanden/Gijs Boom
  Voor routinier Roel van der Zanden was het vooral wennen aan de GR Yaris: “We hebben niet kunnen testen, omdat de auto pas vlak voor de rally klaar was. En het is zeker niet ideaal om de eerste meters op snelheid op Strijpse Kampen te rijden… In het begin verloor ik dan ook al snel 1 seconde per bocht, om even te chargeren. Ik had ook moeite om een goede zitpositie te vinden voor optimaal uitzicht; vooral de linkerbochten waren lastig in te schatten. Maar genoeg geklaagd: het is een ontzettend leuke auto, een gezellige club deelnemers met een prima sfeer en bovenal sportieve competitie. Dus ik heb het enorm naar mijn zin gehad en kijk uit naar de volgende rally.”

Uitslag 57e ELE Rally – GR Yaris Challenge:

 1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
 2. Michiel Becx/Sander van Baarschot
 3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
 4. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
 5. Roel van der Zanden/Gijs Boom
RSS News Feed