Nieuws

Yohan Rossel wint de Spa Rally, Adrian Fernémont Belgisch kampioen

Zoals verwacht, bleef de titelstrijd spannend tot de allerlaatste klassementsproef van de Spa Rally, de achtste en laatste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Achter de Fransman Yohan Rossel, autoritair winnaar van de wedstrijd, maar transparant voor het Belgisch kampioenschap, werd Adrian Fernémont tweede, 8"2 voor Grégoire Munster en 9"0 voor Ghislain de Mevius. Daarmee stelde Adrian Fernémont zijn tweede opeenvolgende Belgische titel veilig. 

"Nochtans begon de wedstrijd niet goed. Ik verloor op de eerste proef zaterdagochtend verrassend veel tijd, zonder dat ik begreep waarom. Op de overige proeven kon ik mijn achterstand goedmaken en zaterdagnamiddag, in de regen, bleef ik foutloos, terwijl Ghislain en Grégoire allebei een fout maakten," vertelde de kersverse kampioen bij de finish. "Vandaag maakten ze beiden op de proef in Theux weer een fout. Ik wist dat fouten vermijden de sleutel tot succes zou zijn, want we zijn aan elkaar gewaagd. Net zoals in de Condroz kon ik foutjes vermijden. Echt, dit is zo een opluchting. De voorbije weken speelde de spanning me echt parten, maar deze bekroning maakt veel goed."

Winnaar Yohan Rossel, de 26-jarige Franse Wereldkampioen WRC3, stuurde zijn Citroën C3 Rally2 van DG Sport naar een mooie overwinning. "Het was mijn eerste kennismaking met de Spa Rally. Het was een erg moeilijke wedstrijd, want de proeven lagen er heel glad en verraderlijk bij en de concurrentie van de Belgen was erg groot. Ik ben blij met deze zege, want het team heeft serieuze inspanningen gedaan om ons hier aan de start te brengen," vertelde Rossel. Zijn land- en teamgenoot Stéphane Lefebvre, vooraf als favoriet getipt na zijn overwinning in de Condroz Rally, moest zaterdagnamiddag opgeven met een gebroken aandrijfas. 

Grégoire Munster, voor de eerste keer in België aan de start met de nieuwe Hyundai i20 Rally2, strandde op de derde plaats op 8"2 van Fernémont. De 22-jarige Hyundai-rijder bleef voluit aanvallen, wat beloond werd met de titel van vice-kampioen. "Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar toch ook trots op wat ik op mijn 22ste heb getoond. Adrian heeft veel meer ervaring. Ik mis nog een beetje constante in mijn prestaties. Gisteren verloren we meer dan 30" bij een schuiver rechtdoor, toen ik in Charneux verrast werd door watergladheid. Vanochtend in Theux ging ik ook even van de baan, maar ik moest wel risico's nemen om Fernémont onder druk te zetten," vertelde Grégoire Munster. 

Ghislain de Mevius strandde met 0"8 verschil op de vierde plaats, waardoor hij derde werd in de eindstand van het Belgisch kampioenschap. "Op dit moment overheerst de teleurstelling," bekende Ghislain de Mevius. "We hadden de snelheid, maar hoe groot de druk ook is, Adrian Fernémont maakt geen foutjes, terwijl ik gisteren op dezelfde plaats als Grégoire even rond ging. Ook vanochtend ging ik in de fout in Theux. Maar, wat een prachtig seizoen hebben we beleefd. Afspraak voor een revanche volgend seizoen!"

Cédric De Cecco, die zijn eerste snelste tijd in het Kroon-Oil BRC op de tabellen zette, stuurde zijn Citroën C3 naar een knappe 5de plaats op 1'15" van de winnaar, voor de Ier Daniel Barry, die onverhoopt 6de werd, maar wel op ruim 10 minuten.

Heel wat toppers haalden de finish niet. Xavier Bouche viel zonder benzine, Cédric Cherain, voormalig winnaar in Spa, knalde op een chicane en Stéphane Lefebvre brak de transmissie. De 7de plaats ging naar Maxime Potty, terwijl Manu Gonay zijn Citroën naar de 8ste plaats stuurde. 

In het Junior BRC ging Charly Munster zaterdagmiddag van de baan, maar zondag kon de Opel-rijder herstarten na een schitterende inspanning van zijn mecaniciens, die de ganse nacht sleutelden om de Opel Corsa te repareren. Munster werd Junior-kampioen en volgt daarmee zijn broer Grégoire op. In de Stellantis Rally Cup was Gino Bux twee dagen de snelste, wat hem de eindzege in deze Cup oplevert. In het Historic BRC stond er na het forfait van Paul Lietaer geen maat op Geoffrey Leyon met zijn BMW M3. De titel in Historic ging naar de DAF 66 Marathon, bouwjaar 1974, van Pierre Jamin en René Beyers, twee zeventigers wiens regelmaat beloond werd.

Tekst: PR BRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 4]
Y. Rossel 1:48:07,2
V. Sarreaud
Citroën C3 Rally2
2 [ 1]
Adrian Fernémont +0:22,0
Samuel Maillen
Škoda Fabia Rally2 evo
3 [ 3]
Gregoire Munster +0:30,2
Louis Louka
Hyundai I20 N Rally2
4 [ 2]
Ghislain de Mevius +0:31,0
Johan Jalet
Škoda Fabia Rally2 evo
5 [ 6]
Cédric De Cecco +1:15,2
Jérôme Humblet
Citroën C3 Rally2
Klik hier voor alle resultaten