Nieuws

Ott Tänak wint de WRC rally van Italië

Ott Tänak beëindigde zijn lange zoektocht naar een nieuwe FIA ​​World Rally Championship-overwinning met een overtuigende overwinning van de rally van Italië op Sardinië op zondagmiddag 5 juni 2022.

De Hyundai Motorsport-coureur was in dominante vorm op de slopende, met rotsen bezaaide wegen van het mediterrane eiland en bracht zijn hybride aangedreven i20 N Rally1-auto naar huis op 1 minuut 3,2 seconden van M-Sport Ford-coureur Craig Breen. 

Tänak's overwinning in de vijfde ronde van het kampioenschap was zeker langverwacht. De laatste keer dat hij op de bovenste trede van het podium stond, was tijdens Arctic Rally Finland powered by CapitalBox in 2021, dat was 462 dagen geleden. Sindsdien heeft hij moeite om rallywinnende vorm te vinden, voornamelijk vanwege mechanische problemen. 

De Est zat vanaf het begin in het tempo en wisselde de leiding met GR Yaris-coureur Esapekka Lappi op de verkorte openingswedstrijd van vrijdag. Door een probleem met de transmissie bij de laatste proef had hij alleen nog driewielaandrijving en hij volgde de Fin 's nachts met 0,7 sec.

Het toneel was klaar voor een spannende strijd om de marathon van zaterdag, die plaatsvond in de regio Monte Acuto zonder service in de middag. Het gevecht was echter voorbij, slechts 10,4 km in de openingstest van Tempio Pausania, toen Lappi's auto op een rots stuiterde, die het linkerachterwiel en de onderdelen van de ophanging scheurde. 

Door het uitvallen van Lappi bleef Tänak ruim aan de top en won hij zes van de zeven klassementsproeven van zaterdag, met een forse voorsprong in de laatste etappe, ondanks dat hij volhield dat hij niet pushte. Hij was toen in staat om de laatste vier etappes rustiger aan te doen en een 15e carrièreoverwinning te behalen. 

"Het is een hele uitdaging geweest, vooral sinds het begin van deze [hybride] generatie", zei Tänak. "We zijn absoluut heel blij, vooral voor de monteurs - ze hebben het hele jaar door vorig jaar en begin dit jaar een ongelooflijke inspanning geleverd. Deze rally was niet gemakkelijk en ze hebben goed werk geleverd om de auto aan de gang te houden". "We hebben een aantal goede stappen gezet. In Portugal hadden we het echt moeilijk en we zijn er zelfs in geslaagd om te verbeteren. Als het vertrouwen er is, kunnen we het goed doen. We moeten gewoon blijven werken", voegde hij eraan toe.

Breen was verheugd om zijn beste resultaat ooit voor M-Sport Ford te behalen. De Ier eindigde vrijdag net binnen de top-vijf na een spin en een overshoot, maar werd kort daarna tweede toen teamgenoot Pierre-Louis Loubet een lekke band had met een linkervoorband. Hij kwam onder druk te staan ​​van Dani Sordo voordat hij zaterdag een handvol top drie tijden neerzette om het gat met zijn Spaanse rivaal te overbruggen. 

Sordo voltooide uiteindelijk het podium met 29,8 seconden achterstand. Hij had moeite om vroeg in de rally een comfortabele set-up te vinden, maar geleidelijke verbeteringen zorgden voor meer snelheid van zijn i20 N en een stalling na een waterplons op SS16 was zijn enige echte hobbel op de weg. 

Pierre-Louis Loubet bracht zijn Puma 36,4 seconden verder terug naar de finish om een ​​​​beste carrièreresultaat te scoren als vierde overall. Hij nam een ​​volwassen benadering na de lekke band, toonde tempo wanneer dat nodig was, maar beheerde ook comfortabel het gat naar Kalle Rovanperä, die 53,4 seconden achter hem eindigde. 

Rovanperä was de best eindigende Toyota met een vijfde plaats op wat een teleurstellend evenement was voor het team.

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 8]
O. Tänak 3:10:59,1
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1
2 [42]
C. Breen +1:03,2
Paul Nagle
Ford Puma Rally1
3 [ 6]
Dani Sordo +1:33,0
C. Carrera
Hyundai I20 N Rally1
4 [ 7]
P. Loubet +2:09,4
V. Landais
Ford Puma Rally1
5 [69]
Kalle Rovanperä +3:02,8
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
Klik hier voor alle resultaten