Nieuws

Cherain winnaar Spa Rally, Potty Belgisch kampioen

Om zijn titelkansen in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship te behouden, moest Cédric Cherain (Hyundai) de wedstrijd winnen en vijf punten scoren in de Pirelli Powerstage. Maxime Potty (Citroën) had aan een top 6-notering genoeg om de titel te veroveren.

Na twee etappes en zestien proeven, waaronder twee doortochten in de scherprechter van Theux op zondag, hebben zowel Cherain als Potty hun doelstellingen behaald. Het resultaat: de rijder van de Hyundai i20 N Rally2 schreef Spa op zijn palmares en klopte bovendien tegenstanders van ‘mondiaal’ niveau, met Stéphane Lefebvre (Citroën), die crashte in de vooravond op zaterdag, en Grégoire Munster. De Ford-rijder eindigde in schoonheid, reed naar de snelste tijd in de tweede doortocht in Herve en Renouprez, en greep tot slot met… 29 duizendste seconde naast de zege in de Powerstage van Theux!

Maxime Potty, met Renaud Herman als corijder, verdiende op zijn beurt een eerste nationale bekroning, op de dag van zijn 24ste verjaardag! Een meer dan verdiende titel na een prachtig seizoen en een gecontroleerde finale waarin hij geen enkele fout maakte…

“Het was een knap en lang seizoen”, reageerde een dolgelukkige Maxime Potty aan het laatste controlepunt. “Na een succes in de karting is dit mijn tweede nationale titel. We gaan hier even van genieten, en volgend jaar komen we in principe terug voor een nieuwe campagne in het Belgische kampioenschap…”

Ook de winnaar van de dag en vicekampioen van België Cédric Cherain had redenen om zijn blijdschap te uiten… “Ik denk dat iedereen vandaag gelukkig is”, glimlacht Cédric. “We realiseren deze prachtige zege tegen concurrentie van wereldklasse en ik had mezelf voorgenomen om te stoppen als ik Belgisch kampioen werd! Ik zal met andere woorden volgend jaar terugkeren. Bravo Maxime, wat een seizoen heeft hij gereden!”

Achter Grégoire Munster, die eindelijk zijn topsnelheid kon laten zien in de laatste lus, sloot Gino Bux (Skoda) zijn terugkeer in het BRC af met een veelbelovende derde plaats met Nicolas Gilsoul aan zijn zijde. Een uitstekende manier om vertrouwen te tanken met het oog op 2024, en een dramatisch hoofdstuk uit zijn carrière te vergeten.

Voor de jonge wolven vormde de Spa Rally 2023, met extreem uitdagende wegomstandigheden en een accuut gebrek aan grip, een stevige leerschool! Charles Munster (Hyundai), vijfde in het algemene klassement, kwam naar voren in de ultieme etappe en was op zondag bijna niet uit de top 3 weg te slaan. We herinneren dat dit zijn eerste seizoen was aan het stuur van een Rally2. Niels Reynvoet (Citroën) gaf nederig toe dit weekend ervaring tekort te komen in deze omstandigheden, maar ook hij heeft zonder twijfel veel geleerd!

 

Tekst en foto's: PR BRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 3]
Cédric Cherain 1:47:53,2
Damien Withers
Hyundai I20 N Rally2
2 [ 4]
Gregoire Munster +1:00,9
Louis Louka
Ford Fiesta Rally2
3 [ 9]
Gino Bux +2:15,5
Nicolas Gilsoul
Škoda Fabia RS Rally2
4 [ 2]
Maxime Potty +2:47,1
Renaud Herman
Citroën C3 Rally2
5 [ 7]
Charles Munster +2:54,5
Loris Pascaud
Hyundai I20 N Rally2
Klik hier voor alle resultaten