Nieuws

Ott Tänak wint WRC Rally van Estland

Ott Tänak leidde het grootste deel van de weg om de driedaagse gravel road Rally Estonia te winnen met 22,2 seconden in een Hyundai i20. Teamgenoot Craig Breen voltooide een 1-2 voor Hyundai Motorsport en evenaarde zijn beste resultaat in zijn carrière.

Estland was de 600e WRC-ronde sinds het kampioenschap begon in 1973 en betekende de terugkeer van het kampioenschap na een pauze van zes maanden als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Tänak was de favoriet voor het evenement en nadat hij vroeg in de openingswedstrijd van zaterdag de leiding had genomen, verloor hij die koppositie niet meer. Maar zijn kans op een eerste overwinning bij de Koreaanse fabrikant verloor hij bijna in de voorlaatste klassementsproef. Hij raakte een berm met de achterkant van zijn i20, maar de schade bleek alleen cosmetisch en hij ging door naar de laatste speciale etappe om zijn eerste overwinning voor het team veilig te stellen.

Tänak klom naar de derde plaats in het kampioenschap, 13 punten achter leider Sébastien Ogier. De tweede plaats voor een emotionele Breen stelde de ploeg in staat om het gat met de leiders van de constructeurs Toyota Gazoo Racing te dichten tot vijf punten. Breen finishte slechts 4,7 seconden voor Ogier, en gaf toe dat zijn poging om zijn tempo te matigen in de slotfase de Fransman dichterbij bracht dan de bedoeling was. Het was echter een enorm indrukwekkende prestatie van de Ier die geen reguliere WRC-starter is.

Tekst en foto's: PR WRC