Nieuws

De Leeuw, Feryn, Burgelman opnieuw eerste vrachtwagen!

Met de finish in zich hebben Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Mercedes) de leiding bij de vrachtwagens genomen. Hun Spaanse concurrent beleefde een rotdag en zakt weg naar de 30e plaats. Met nog maar één etappe te rijden hebben Tom, Cédric en Bjorn, bij hun eerste deelname aan de Classic Dakar, een optie op de eindzege genomen. Koen Wauters en Pascal Feryn (Toyota) zijn nog steeds twaalfde.

Vrijdagochtend verlaat Feryn Dakar Sport het bivak van Bisha en wordt koers gezet naar het eindpodium in Jeddah. Het wordt een trip van 606 km met onderweg een korte klassementsrit van 89 km. Een laatste maar tegelijk ook zeer spannende dag want Tom, Cédric en Bjorn namen donderdag de leiding bij de vrachtwagens. In de stand hebben ze 707 punten voorsprong op de tweede vrachtwagen.

"De etappe van vandaag was er eentje van 180 km met 1 NT en 2 RT's. In de navigatieproef hebben we 900 meter minder gereden dan nodig. Ook vandaag lag het tempo van de RT's behoorlijk hoog. En er waren opnieuw duinen, een klein beetje toch. Dat in combinatie met 28 graden doet een mens deugd”, zegt Tom De Leeuw.

Over de voorlopige leidersplaats wil Tom De Leeuw niet al te veel kwijt. “Uiteraard is het fijn om aan de leiding te staan. Onze regelmaat en onze aanpak, zonder daarbij gebruik te maken van technische hulpmiddelen, werkt. Maar, het verhaal van de beer en het vel weet je wel? Onze collega truckers hebben vandaag pech gehad. Je wenst dat niemand toe, maar het maakt wel deel uit van het spel. Maar morgen kan ons dat ook overkomen. We blijven gefocust, niets is binnen, niets is gewonnen.”

Koen Wauters en Pascal Feryn (Toyota) blijven ook na de elfde etappe op de twaalfde plaats en vierde in hun klasse. Na het wegvallen van de Spaanse truck moesten ze op donderdag de Litouwers Valiukevicius – Kavaliauskas (Toyota) laten voorgaan. Het verschil met hen is slechts tien strafpunten.

“De eerste navigatietest was niet al te duidelijk. We hebben daar wat punten laten liggen”, zegt Koen Wauters. “De daaropvolgende navigatietest was dan weer heel goed. Pascal was heel erg bij de pinken. Algemeen blijven we twaalfde. Het mooiste moment van de dag deed zich na de etappe voor. We waren vroeg in het bivak. Samen met Cédric zijn we een berg van zo’n 400 meter hoogte opgewandeld. Het uitzicht dat we daar hadden was fenomenaal. Onze laatste nacht in het bivak komt eraan. Morgen rest ons nog één rit en dan gaat het richting Jeddah. Pascal gaat rijden, ik navigeer".

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed