Nieuws

Elfyn Evans wint Rally van Turkije

Welshman Elfyn Evans hield zijn zenuwen in bedwang, dwong tot op zekere hoogte zijn geluk af en beheerste zijn tempo tot in de perfectie om een ​​waardevolle overwinning in Rally Turkije te bezegelen, na een van de meest dramatische laatste ochtenden in de geschiedenis van het FIA World Rally Championship .

Samen met Scott Martin bereikte de Toyota Yaris-coureur de finish 35,2 seconden voor het Belgische duo Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul om de leiding in het FIA World Rally Championship te heroveren. De Franse legende Sébastien Loeb en bijrijder Daniel Elena gaven Hyundai cruciale constructeurs punten met de laatste plaats op het podium achter hun teamgenoten.

De eerste van twee passages door de Çetibeli-etappe leverde vanaf het begin drama op. De brute aard van het baanoppervlak dwong de pensionering van zowel Pierre-Louis Loubet als Teemu Suninen, terwijl tijdrovende lekke banden chaos in het klassement veroorzaakten, met Evans en Gus Greensmith de enige coureurs in de top acht die op dat moment aan de banden problemen ontsnapten.

Het was dat element van geluk dat de weg vrijmaakte voor Evans om een ​​derde WRC-overwinning in zijn carrière te behalen, naast zijn thuissucces in 2017 en een verbluffende overwinning in Zweden in februari.

Een eerste triomf in Turkije heeft ook de titelrace wijd opengegooid en Evans en Sébastien Ogier gaan nu naar Sardinië, op 18 punten achterstand in de titelrace, na de oververhitting van de motor van de zesvoudig wereldkampioen op de voorlaatste etappe. De verdedigende wereldkampioen Ott Tänak en de jonge Kalle Rovanperä staan ​​negen punten verder, met Neuville op 32 punten.

"Het is een fantastisch weekend geweest", zei Evans. “We zijn er het hele weekend geweest. We hebben geprobeerd om goed te rijden en midden op de weg te blijven. Dat hielp ons wel. Ik weet dat je een beetje geluk moet hebben. Ik hou er niet van om posities te erven, maar dat is de aard van Rally Turkey. Het is niet de mooiste overwinning, wetende dat je conservatief bent geweest, maar dat is de naam van het spel. We moeten al het mogelijke doen. "

De omslachtige ochtend zorgde voor grote schade aan het hele klassement en de jonge Rovanperä bereikte uiteindelijk de finish op de vierde plaats. Gus Greensmith en Esapekka Lappi bereikten de vijfde en zesde plaats in de twee overgebleven M-Sport Ford Fiesta's - de eerste behaalde een beste resultaat in zijn carrière.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [33]
E. Evans 2:43:02,7
S. Martin
Toyota Yaris Wrc
2 [11]
Thierry Neuville +0:35,2
Nicolas Gilsoul
Hyundai I20 Coupe Wrc
3 [ 9]
Sébastien Loeb +0:59,4
Daniel Elena
Hyundai I20 Coupe Wrc
4 [69]
Kalle Rovanperä +2:35,9
K. Halttunen
Toyota Yaris Wrc
5 [44]
Gus Greensmith +4:08,3
E. Edmondson
Ford Fiesta WRC
Klik hier voor alle resultaten