Nieuws

Nieuws
Geslaagde 11de editie Morocco Desert Challege
Geslaagde 11de editie MDC

De laatste etappe van de Morocco Desert Challenge is traditioneel korter, maar dat betekent nog niet dat ze te onderschatten is, of dat de leiders in de tussenstand te snel victorie moeten kraaien.

Outland Rallyteam: “Het is nu echt over!”
Outland Rallyteam: “Het is nu echt over!”

“We hebben gedaan wat we konden, maar er is geen onderdeel te vinden voor onze bak, dus het is nu echt over!”

Zware crash Van Loon in Marokko
Zware crash Van Loon in Marokko

Met nog een kleine dertig kilometer te gaan in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge, crashen Erik van Loon en Wouter Rosegaar in de Toyota Hilux.

Rainbow hobbelt rustig richting de top 10
Rainbow hobbelt rustig richting de top 10

De elfde plaats in de etappe en twaalfde algemeen: Gerrit Zuurmond deed goede zaken in de vierde etappe van de Morocco Desert Challenge.

Van Genugten pakt klinkende zege in 4de etappe MDC
Van Genugten pakt klinkende zege

Er waren een paar dagen voor nodig, maar precies op het goede moment zijn Ton van Genugten en de Iveco Powerstar met onafhankelijke wielophanging vriendjes geworden.

Outland Rallyteam zet zoektocht voort
Outland Rallyteam zet zoektocht voort

Het rijden van de etappes is een uitdaging, maar het zoeken naar de juiste onderdelen om de Bowler te repareren lijkt een nog grotere te worden.

Van Loon behoudt leiding in Morocco Desert Challenge
Van Loon behoudt leiding in Marokko

Het openen van de proef is een van de moeilijkste facetten in Cross Country. Dat hebben Erik van Loon en navigator Wouter Rosegaar vandaag ook ondervonden.

Technisch probleem zorgt voor uitval
Pech voor van Ballegooijen in Visual Art
Opnieuw podiumfinish voor van Deijne
Rally Results app geupdate
Bob de Jong wint Visual Art Rally
MDC drukke dag voor navigator Riezebos
Kris Princen heer en meester in Tielt
Van Loon de snelste in tricky openingsproef
1 / 14

Succesvol R5-debuut Kobus/Nortier

In 2013 maakte Gert-Jan Kobus zijn rallydebuut in de Circuit Short Rally op het Circuit Park Zandvoort. Nu zes jaar later was het in diezelfde wedstrijd tijd voor Gert-Jan zijn debuut in een wagen uit de koningsklasse van de Nederlandse rallysport: de Skoda Fabia R5! De door het Kobus Tuning Competition team geprepareerde Skoda won al eerder de Circuit Short Rally in 2018. Toen met Gert-Jan als bijrijder bij zijn broer Hermen. Samen met zijn navigator Martin Nortier mocht hij ditmaal zelf de strijd aan gaan.

Met vier R5 auto’s aan de start beloofde de rally in Zandvoort een spektakel te worden. Omdat het de eerste wedstrijd was met een R5 (en überhaupt een 4-wiel aangedreven auto) had equipe Kobus/Nortier helemaal niet verwacht vooraan in het veld mee te kunnen strijden. Daar komt bij dat voor de wedstrijd ook maar weinig testkilometers gemaakt konden worden. Echter verrasten zij vriend en vijand (en zichzelf), want de eerste proef werd afgesloten met een snelste tijd!

De tweede proef verliep soepel, maar het team verloor een klein beetje tijd door een tragere deelnemer voor hen. Het verschil tot directe concurrent Kevin van Deijne liep terug tot 0,004 seconde, nog steeds in het voordeel van de jonge Kobus.

Na twee proeven werd het parcours omgedraaid en werd het circuit in tegengestelde richting verreden. Door een klein foutje en wederom enkele seconden verlies achter een andere deelnemer, werden 4 seconden toegegeven op Van Deijne. Daarmee werd de kans op de overwinning helaas klein.

In een ultieme poging om de verloren tijd goed te maken, reed Kobus nog een snelste tijd op de laatste proef. Helaas bleek dit niet voldoende om de wedstrijd te winnen. Het verschil: 3,2 seconden. Toch kijken Gert-Jan en Martin terug op een prachtig debuut met de Skoda Fabia R5.

“De auto voelde eigenlijk gelijk vertrouwd aan. Ik merkte wel dat ik nog niet het hele potentieel kon benutten. Door de hoge snelheden mis je soms net de apex en durf je door gebrek aan vertrouwen niet vroeg genoeg op het gas te gaan of ga je soms iets van je gas af.” Aldus Gert-Jan. Die zeer te spreken was over de auto.

Martin: “Als we van tevoren wisten dat we 2e zouden kunnen worden op slechts een paar seconden van de winnaar, hadden we daarvoor getekend. Nu we onverwacht mee konden strijden om de overwinning, is het toch jammer dat deze net aan onze neus voorbij is gegaan. Desalniettemin kijken we erg positief terug op de wedstrijd en hebben we genoten van deze ervaring!”

De volgende wedstrijd op de kalender van Gert-Jan en Martin is de tweede ronde van het Belgisch Rally Kampioenschap, de Herock Spa Rally.   

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed