Nieuws

Elfyn Evens dominant in Rally van Zweden

Toyota's Elfyn Evans claimde zijn tweede carrière World Rally Championship overwinning na het doorkomen van de laatste etappe van de verkorte Rally van Zweden. Evans domineerde het evenement vanaf de openingsfase op vrijdagochtend, won vijf van de negen etappes en versloeg verdedigend wereldkampioen, Ott Tanak van Hyundai, met 12,7 seconden. Kalle Rovanperä werd derde in de tweede Toyota, waarbij hij Sebastien Ogier nipt versloeg.

De overwinning van Evans plaatst hem in de gezamenlijke leiding van het kampioenschap op 42 punten met Thierry Neuville die zesde werd. Evans is hiermee tevens de eerste Britse coureur die de Rally van Zweden wint.

Ongebruikelijke weersomstandigheden in de regio Värmland dwongen de organisatoren het aantal klassementsproeven sterk te beperken om de wegen heel te houden. Hierdoor werden slects 9 van de oorspronkelijk 19 proeven verreden.

Evans startte vrijdagochtend met de snelste tijd op de Hof-Finnskog etappe, waarbij hij Ott Tänak met 1.1s versloeg, voordat Tänak op Finnskogen, de volgende etappe, terugsloeg om de voorsprong te verkleinen tot iets minder dan een seconde. Tänak verloor echter veel tijd in de 4e etappe (KP4 Nyckelvattnet) en verloor de tweede plaats aan Evans '19-jarige teamgenoot Rovanperä. Evans breidde zaterdag zijn voorsprong uit tot meer dan 16 seconden.

Achter de leidende twee waren Rovanperä en zesvoudig wereldkampioen teamgenoot Sebastien Ogier verwikkeld in een hevige strijd voor de laatste podium plek. Rovanperä zette op de allerlaatste proef echter een zeer snelle tijd neer en wist daarmee de Likenas Powerstage te winnen en de derde plek in het algemeen klassement.

Tekst: Niek Bakker