Nieuws

Hermen Kobus prolongeert Eurol R5 Rally Challenge titel

Na vijf opeenvolgende overwinningen in de rally rond Hellendoorn voor Dennis Kuipers straalde dit jaar een andere ster in de Eurol Hellendoorn Rally: Hermen Kobus deed wat hij ook al in de ELE Rally en de GTC Rally deed: winnen met overmacht. Daarmee scoorde de Skoda-rijder 3-uit-3 en prolongeerde hij de titel in de Eurol R5 Rally Challenge.

Na een spannende openingsfase op vrijdagavond en felle strijd met Jasper van den Heuvel (Ford Fiesta R5) zag Hermen Kobus zaterdag de weg vrij toen Van den Heuvel met technische problemen de strijd moest staken.

Bob de Jong reed naar de tweede plaats, waarmee de Hyundai-rijder de teleurstellende uitvalbeurten in de ELE Rally en de GTC Rally eindelijk achter zich kon laten; De Jong eindigde als 5e in de R5 titelstrijd.

Kevin van Deijne (Ford) en Melissa Debackere (Skoda) waren in een spannend duel verwikkeld met als inzet de tweede plaats in de Eurol R5 Rally Challenge: uiteindelijk trok Van Deijne aan het langste eind, ondanks de fraaie derde plaats van Debackere in Hellendoorn.

Henk Vossen (Ford) wist zich als vierde te klasseren in het eindklassement.

De Eurol Hellendoorn Rally beleefde dit jaar de 37e editie en telde 15 klassementsproeven, met traditioneel enkele ‘klassiekers’, zoals de proef bij Notter, die vrijdagavond weer enorm veel publiek trok. Onder goede weersomstandigheden vertrokken vrijdagavond de bijna 70 equipes die deelnamen aan de rally. De klassementsproeven lagen er goed bij en de verwachting dat de strijd om de ereplaatsen zou gaan tussen de deelnemers met een R5 auto werd vanaf de start bewaarheid. Hermen Kobus en navigator Erik de Wild namen meteen de leiding al was het met minimaal verschil: na twee proeven had Kobus een voorsprong van slechts 0,3 seconde op Van den Heuvel. In het donker later op de vrijdagavond wist Kobus de voorsprong uit te bouwen naar 4,5 seconden, nog steeds een heel klein verschil om met een gerust gevoel te gaan slapen…! Bob de Jong stond derde op iets meer dan een halve minuut, met Melissa Debackere verrassend op de vierde plaats, nog voor Kevin van Deijne, Kristian Poulsen en Henk Vossen.

Toen Jasper van den Heuvel zijn Ford met technische problemen aan de kant zette, was de weg vrij voor Kobus, die net als in de eerste twee rally’s van de Eurol R5 Rally Challenge oppermachtig naar de finish reed, met niet minder dan 12 gewonnen proeven (van de 15). Toch gaf Kobus aan dat het met zo’n voorsprong juist lastig is om tot aan de finish de concentratie te behouden. Maar eerzuchtig als hij is ging hij ook op de laatste proef (Almelo II, de power stage) er nog eens goed voor zitten om daar ook de 3 bonuspunten nog in de wacht te slepen, waardoor hij met het maximaal aantal te behalen punten trots de kampioensschaal op het finishpodium omhoog mocht houden. Helaas kiest Hermen Kobus na dit rallyseizoen voor zijn maatschappelijke carrière en zal hij volgend jaar niet opgaan voor de derde titel.

Aan de finish louter lachende gezichten. Bij Bob de Jong omdat hij de teleurstelling van de eerste seizoenshelft kon vergeten met een klinkende tweede plaats. Bij Kevin van Deijne die met 1 punt verschil de tweede plaats veilig stelde in de Challenge. Bij Melissa Debackere vanwege haar schitterde derde plaats te midden van de sterke Nederlandse concurrentie. Bij Henk Vossen die zijn 50e rallyjaar afsloot met de welverdiende 4e plaats in de Challenge. En bij de 42-jarige Deen Kristian Poulsen, omdat hij als vierde finishte tussen de ‘jonkies’ zoals hij het zelf verwoordde en hij het zeer naar zijn zin had gehad. De Eurol R5 Rally Challenge heeft zich dit seizoen dan ook bewezen als koningsklasse van de Nederlandse rallysport. Dit najaar zullen de plannen voor 2019 worden besproken met alle betrokkenen om volgend jaar nog sterker voor de dag te komen.

RSS News Feed